Kibervédelem volt a 6. Digitális Székelyföld Konferencia fő témája

A digitális világtérkép és Erdély különböző pontjairól érkeztek és jelentkeztek be elismert szakemberek, felsővezetők és kutatók a Digitális Székelyföld Konferencia hatodik kiadására, amelynek idén Székelyudvarhely adott otthont október 17-19. között. A szervezők bejelentették jövőre is Székelyföldi városba látogat a konferencia, ezúttal új formában.

Bihari Béla, az IT Plus Cluster elnöke elmondta: Idén az adatvédelem és a Székelyföldi adatgazdaság kiépítésének fontosságát hangsúlyozta a konferencia. A kiberbiztonság és az adatvédelem versenyképességi kérdés és erre itthon is figyelmet kell fordítani. Erdélyben az orrunk előtt hevernek azok az értékes információk, amelyek által Székelyföld felkerülhet a digitális világtérképre. A konferencia egyre több érdeklődőt vonz be és ennek a hozadéka üzletgenerálás, tudásmegosztás Székelyföldön. Bebizonyosodott, hogy a résztvevők digitális szakemberek, felsővezetők és fejlesztők egyaránt fontosnak tartják, hogy digitalizációról beszéljünk, keressük a kapcsolatokat és az együtt dolgozás lehetőségét Székelyföld fejlesztése érdekében. A cél továbbra is az önkormányzati, a privát, a vállalkozói és az oktatási szférát összehozni egy közös zászló alá. És ez nem más, mint Székelyföld digitalizációja –hangsúlyozta Bihari, a szervezők nevében bejelentette, jövőre újra egy Székelyföldi városba tervezik a konferenciát, új koncepcióval.

A három nap alatt több mint 60 hazai és külföldi előadó, felsővezető hozta Székelyudvarhelyre a digitalizáció jó példáit és innovatív megoldásait. A vállalkozások is nagyobb teret kaptak ebben az évben, helyi és külföldi felsővezetők osztották meg tapasztalataikat, akik egyértelműen kimondták, hogy a digitalizációra szükség van, elkerülhetetlen a fejlődés és a versenyképesség érdekében. A délelőtti plenáris előadásokat követően d!Polgik, okos városok és fejlesztők, d!vállalkozók, oktatók és kutatók bemutatóin, valamint szakmai beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. A 6. Digitális Székelyföld Konferenciának Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Küküllő Szálló adott otthont.

Récz Attila, az IT Plus Cluster alelnöke elmondta: Jövőre egy újragondolt és több területet érintő konferencia tér vissza. Szeretnénk megszólítani az önkormányzatok felsővezetőit, a döntéshozókat is. Nagyon sok vállalkozó van, fiatal innovátor akik idén is bemutatkoztak és szívesen bekapcsolódnának Székelyföld fejlesztésébe, akár önkormányzati rendszerek, smart city projektek által és erre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni.

Simon Károly, az U-Hub és a Digitális Székelyföld társszervezője sikerélményként értékelte a konferenciát, elmondása szerint évről évre több érdeklődő, főleg a fiatalok körében: Erdély szinten jó minőségű a felsőoktatási informatikai képzés van, de sajnos egyre kevesebb az utánpótlás. Az oktatási rendszerben is elindult egy digitalizációs folyamat, kezd meglenni az úgynevezett hardver része ennek a folyamatnak, de még nagyon sok a hiányosság és ezért tudatosítani kell az emberekben a fejlődés, a digitalizáció fontosságát és a konferencia egy jó lehetőség erre –hangsúlyozta Simon.

Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere és a konferencia fővédnöke köszöntőjét Tóth László, Magyarország csíkszeredai konzulja adta át, elmondta: a régió jövőjének szempontjából rendkívül fontosnak tartja azt az ágazatot és azt a tevékenységet, amelyet az IT Plus Cluster évek óta képvisel. „Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy az innováció alapképesség legyen gazdaságunkban, hogy a digitalizáció élvonalába kerüljünk, hogy a negyedik ipari forradalom, amelyet intelligens, döntésképes robotok jellemeznek ne sodorjon el bennünket, hanem annak élére vagy legalább derékhadára tudjunk állni. Úgy gondolom, a magyar, a székely embereknek megvan a kellő útmutatásuk és belső adottságuk minderre” –hangsúlyozta Tóth László.

Az előadásokról készült videók és fotók elérhetőek a www.digitalisszekelyfold.ro honlapon vagy a Digitális Székelyföld Facebook oldalán.

Scroll to Top
Scroll to Top