IT-szuperhősök kerestetnek!

IT-szuperhősök kerestetnek Székelyudvarhelyen, akiket arról lehet felismerni, hogy csapatukkal képesek egyhuzamban 48 órát dolgozni a közösség érdekében! Mindezt az IT Plus Klaszter, a székelyudvarhelyi Művelődési Ház, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház által szervezett KultON – Digitális Kaláka hackathonon tehetik meg, amelyre december 8–10. között kerül sor.

A 48 órás hackathonra minimum 4, maximum 6 fős csapatok jelentkezhetnek. Nem kötelező, hogy mindegyik csapattag programozó legyen, sőt – designereket és marketingeseket is szívesen látunk. De azért legyen köztetek programozó is, hiszen a cél mégiscsak egy digitális termék prototípusának elkészítése.

Miről szól a KultON – Digitális Kaláka?

Tavaly decemberben kulturális intézmények munkatársai számára tartottunk workshopot arról, hogy az IT, a digitalizáció hogyan és miben segítheti elő a fejlődést ebben a szektorban. Ennek nyomán a résztvevők témajavaslatokat, illetve projektötleteket küldtek be olyan digitális termékekre vonatkozóan, amelyek hasznosak lennének számukra. 

A december 8–10 közt zajló KultON – Digitális Kaláka hackathonon ezek alapján kell prototípusokat készíteniük a résztvevő csapatoknak. Olyan projektekről van szó, amelyek nemcsak az adott kulturális intézménynek, szervezetnek hasznosak, hanem az egész közösséget szolgálják.

Mire számíthatsz?

A hackathonra november 30-ig jelentkezhetnek a csapatok ezen a linken.

A verseny helyszíne a székelyudvarhelyi Művelődési Ház kiállítóterme lesz. A hackathon pénteken délelőtt indul, és 48 óra múlva, vasárnap délelőtt ér véget. Minden résztvevő számára ingyenes szállást és teljes ellátást biztosítanak a szervezők csütörtök délutántól vasárnap délig. Ezen kívül a résztvevők ajándékokra, a nyertes csapatok értékes díjakra számíthatnak.

A prototípusok kidolgozásánál a csapatok bátran teret engedhetnek saját kreativitásuknak, azaz saját ötletek alapján készült megoldásokat is implementálhatnak a versenyen azzal a feltétellel, hogy ezek egyrészt a helyi közösséget szolgálják, másrészt kapcsolódjanak a civilek részéről érkezett felvetések tematikájához.

A versenyen készült szoftverprototípusokat neves szakemberekből álló zsűri fogja értékelni. Nemcsak azt fogják pontozni, hogy programozói szempontból hogyan lesz megírva a prototípus, hanem például a közösségi és társadalmi hasznosságot és a felhasználóbarát designt is értékelni fogják. Ezért is írtuk azt, hogy nem csak programozók lehetnek a csapat tagjai – hiszen gyakorlatilag el kell majd adnotok a prototípust a zsűrinek.

További fontos tudnivalók a csapatok számára:

  • A csapatok összetételére vonatkozóan a létszámon (4-6 fő) kívül nincsenek más megkötések. A csapattagok lehetnek különböző végzettségűek, már dolgozó szakemberek vagy egyetemisták, érkezhetnek különböző településekről.
  • A fejlesztéshez szükséges hardware eszközöket (pl. laptop, IoT eszközök stb.) a csapatoknak kell saját maguk számára biztosítaniuk. Az alapvető infrastruktúrát (asztalok, székek, elosztók, internet stb.) a szervezők biztosítják.
  • A felhasznált fejlesztői környezetek és eszközök szempontjából nincsenek megkötések, de a csapatoknak saját maguk számára kell ezeket biztosítaniuk, elő kell készíteniük (figyelembe véve a vonatkozó licensz feltételeket, a szervezők ezzel kapcsolatos felelősséget nem vállalnak).

Milyen projektek közül lehet választani?

A kulturális intézmények és szervezetek részéről az alábbi nyolc projektötlet érkezett be:

Székelyudvarhelyi Művelődési Ház
Virtuális kiállítási tér

Miről szól a termék?
Szeretnénk, ha kiállításaink a virtuális valóságban is megjeleníthetőek lennének. A virtualizált kiállítási terünkbe egy adminisztrációs felületen tudnánk elhelyezni a műalkotásokat, és a felhasználók egy erre megfelelő alkalmazáson keresztül bejárhatnák ezt a teret, megtekinthetnék a kiállított elemeket. Az alkalmazás egy online vásárlási megoldással is összekapcsolható lenne: bizonyos műalkotásokat meg lehetne vásárolni rajta keresztül, akár valamilyen NFT alapú megoldással összekapcsolva.
Milyen hiányosságra, problémára kínálna megoldást a digitális termék?
Intézményünk jelenleg nem rendelkezik ilyen jellegű megoldással, és az alkalmazás segítene, hogy szélesebb körben tegyük láthatóvá a helyi alkotók munkásságát, akár az értékesítésben is támogatva őket.
Elsősorban kik és milyen helyzetekben használnák ezt a terméket?
Azok, akiknek nincs lehetőségük személyesen ellátogatni városunkba egy-egy kiállításra, de megtekintenék az alkotásokat, esetleg érdekeltek lennének a vásárlásban.
Létezik már hasonló termék? Ha igen, akkor a most javasolt app miben nyújt újat?
Más (külföldi) intézményeknél már vannak hasonló megoldások, és vállalkozások is vannak, amelyek hasonló terméket kínálnak. Nálunk és régiónkban viszont még nincs beüzemelve ilyen rendszer.

Székelyudvarhelyi Művelődési Ház
„ArTech kiállítási” elemek

Miről szól a termék?
Olyan kreatív kiállítási elemek létrehozásáról, amelyek a technológia és művészetek összefonódásán alapulnak. Például egy ledfal, amely valós időben mutatja az előtte álló látogatót, ismert festők stílusában „megjelenítve”, valamilyen generatív neurális háló vagy más AI megoldás által.
Milyen hiányosságra, problémára kínálna megoldást a digitális termék?
Inkább lehetőségről van szó, nem hiányosságról: az ilyen kiállítási elemekkel népszerűsíteni tudnánk a technológia ilyen típusú felhasználásának lehetőségét.
Elsősorban kik és milyen helyzetekben használnák ezt a terméket?
Elsősorban a fiatalok és azok az alkotóművészek, akiket inspirálhatnak az ilyen típusú megoldások, de mindenki más számára is érdekesek lehetnek a kiállított elemek.
Létezik már hasonló termék? Ha igen, akkor a most javasolt app miben nyújt újat?
Természetesen léteznek hasonló kiállítási elemek és kiállítások, de régiónkban még kevésbé elterjedtek.

Civil kezdeményezés

Miről szól a termék?
Applikációt szeretnék készíteni az egykori székelyudvarhelyi (tágabb értelemben Udvarhely megye) zsidó közösségéről szóló információk megjelenítésére, illetve további adatok gyűjtésére. Előzmény: a Székelyföldi Stúdió Egyesület dokumentumfilmet készít erről, az elmúlt 80 évben – helyben szinte teljesen mellőzött – témáról. Az elmúlt 4 évben számos olyan adatot gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek kirajzolni a város egykori kisebbségének a múltját, az 1820-as évektől vannak információink.
Az applikáció bemutatása: gyakorlatilag egy interaktív térképként képzeljük el a végterméket, amin különböző pontokhoz (lakóházak, hivatalok, üzletek, műhelyek, a tornateremben kialakított ideiglenes gyűjtőpontok, intézmények, temetők) rendeljük hozzá a meglévő információkat. Épp az adatok különböző formátuma (fénykép, dokumentumok, hang, mozgókép, emlékiratok, magyarázó szövegek) jelenti az egyik kihívást a megjelenítés során. Egy könnyen bővíthető, egyszerűen szerkeszthető virtuális adatbázist képzeltünk el. Hosszú távon akár virtuális valóság elemeiben is lehetne gondolkodni (például a tornaterem lehetne egy ilyen hely, ahova be lehetne helyezni azokat a fényképeket/portrékat, amelyekről biztosan tudjuk, hogy az ábrázolt személyeket innen hurcolták el a haláltáborokba). Nem feltétlenül csak Székelyudvarhelyhez köthető információkat tartalmazna a térkép, egyrészt vannak környékbeli településekről is adataink, másrészt a közösség elhurcolása után a vásárhelyi téglagyár, Auschwitz és ennek altáborai is megjelennének, néhány birkenaui barakkról is pontosan tudjuk, hogy voltak ezekben udvarhelyi nők. Az applikációban nemcsak a holokauszthoz kapcsolódó történések jelennének meg. Makón alapított fényképészeti műtermet például Homonnai Nándor, az udvarhelyi születésű alkotót számon tartja a magyar fotográfiatörténet. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy az applikáció használói tudjanak – ellenőrzési folyamat után – további információkat hozzáadni, hiszen így lehet bővíteni azt a tudást, ami az egykori udvarhelyi zsidó közösséghez kapcsolódik. Az applikáció alkalmas kellene legyen virtuális sétára is Székelyudvarhelyen.
Hosszú távon akár az Auschwitzba látogató udvarhelyiek számára is kínálna helyhez kötött információkat.
Milyen hiányosságra, problémára kínálna megoldást a digitális termék?
Erről a témáról mindeddig Székelyföldön kevés szó esett. Az sem mellékes, hogy nagyon kevés tárgy maradt, így hagyományos múzeumi kiállítást nem lehet rendezni a témában.
Elsősorban kik és milyen helyzetekben használnák ezt a terméket?
Székelyudvarhely lakói, diákok, turisták, az egykori zsidó közösség leszármazottai, történelem iránt érdeklődők.
Létezik már hasonló termék? Ha igen, akkor a most javasolt app miben nyújt újat?
Számos hasonló termék létezik, más témakörökben, de ezeket az adatokat más még nem dolgozta fel.

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Miről szól a termék?
Hargita megyei tájházakat bemutató applikációt szeretnénk létrehozni. Mivel intézményünk koordinálja a megyében a tájház-programot, és minden évben Tájházak hete címmel egyhetes programsorozatot szervezünk 15-20 tájház részvételével, az applikációban hangsúlyos szerepet kapna a rendezvény programjának ismertetése, de nem korlátozódna csupán erre, ugyanis az applikáció alapját a tájházak képes, szöveges bemutatása képezné. 2022-ben Tájházak és néprajzi gyűjtemények Hargita megyében címmel színes katalógust jelentettünk meg. Ennek a katalógusnak a szövegét hanganyaggal ellátva, fotókkal és a tájházakra vonatkozó elérhetőségi adatokkal együtt be lehetne építeni az applikációba. Digitális térképre vetítve lehetne láthatóvá tenni a tájházakat. Az elmúlt nyolc évben több mint 30 tájházról, néprajzi gyűjteményről szóló kisfilmet készíttettünk. Ezek a kisfilmek is az applikáció részét képeznék. Fontosnak tartjuk, hogy az applikáció egész év folyamán szolgáljon újdonságokkal a felhasználók számára, így figyelemmel követnénk és megjelenítenénk az applikációban a tájházakban zajló aktivitást.
Milyen hiányosságra, problémára kínálna megoldást a digitális termék?
A Hargita megyei tájházak a megye múzeumaival szemben kevésbé ismertek. A tájházak ismertté és vonzóvá tételéhez járulna hozzá az applikáció.
Elsősorban kik és milyen helyzetekben használnák ezt a terméket?
A tájházakat bemutató applikációt Hargita megyei lakosok és turisták egyaránt használhatnák. Hasznos lehet a tájházakról való tájékozódásban, az azokban zajló egész éves tevékenységek ismertetésében.
Létezik már hasonló termék? Ha igen, akkor a most javasolt app miben nyújt újat?
Kifejezetten tájházakat bemutató applikációt nem ismerünk. Ennek kifejlesztésével nagyobb hangsúlyt kapnának ezek a létesítmények. Népszerűsíthetnénk az intézményünk által létrehozott tájházakról készült kisfilmeket, újdonság lenne a digitális térkép, a hangos ismertető, valamint a tájházakban zajló aktuális események közlése.
Megjegyzés:
Az applikáció részét képező digitális anyagokat (leírások, fotók, videók) intézményünk biztosítaná. Az általunk elképzelt ötletek mellé szívesen fogadjuk az IT-s szakemberek további innovatív ötleteit az applikáció kifejlesztéséhez.

Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

Miről szól a termék?
A tudomány-népszerűsítés területén a kémia és azon belül is a kémiai elemek közti reakciók lehetőségét szeretnénk látványossá tenni. Az elképzelés szerint a szoftver a periódusos rendszer elemeinek reakció-képességét kell ismernie, és minden helyzetben tudnia, hogy az elemek egymással reakcióba léphetnek-e, ugyanakkor a reakciók során létrejött anyagok további elemekkel reakcióba léphetnek-e, ha igen, akkor mi képződik belőlük. Az már igazán szép dolog lenne, ha ezeket az anyagokat el lehetne menteni, újakat létrehozni, majd megvizsgálni, hogy azok képesek-e reakcióba lépni stb. Ha még olyan dolgokat is tudna, hogy milyen a reakció folyamata, netalán még mire lehet szüksége (hőre, megfelelő koncentrációra, nyomásra, stb.), a reakció melléktermékeként még mi képződik (hő, fény, stb.) az lenne a csúcs! Az elképzelés az lenne, hogy legyen egy nagy periódusos rendszer is, melynek elemei kis ablakos szekrénykék lennének olyan kőzetekkel, ásványokkal, anyagokkal melyek tartalmazzák az illető kémiai elemet, vagy azon kész terméket, mely ezt tartalmazza. Amikor egy reakciót vizsgálnánk, akkor az nagy periódusos rendszeren felgyúlnának azok a fények, melyek azokat az elemeket mutatják, mely reakcióképes a kijelölt elemmel (de ez, ahogy mondtuk már a “csúcsok csúcsa”. Ha mindez egy érintőképernyőn működne, már nagyszerű lenne.)
Milyen hiányosságra, problémára kínálna megoldást a digitális termék?
Léteznek kémiai szoftverek, de azok kevés hangsúlyt fektetnek a kémiai elemek közti reakciók lehetőségeire, inkább különböző tulajdonságaikat taglalják.
Elsősorban kik és milyen helyzetekben használnák ezt a terméket?
Gimnazista és középiskolás tanulók számára jelentene tudományos/oktatási célú megoldást a szervetlen kémia területén.
Létezik már hasonló termék? Ha igen, akkor a most javasolt app miben nyújt újat?
Nem tudunk más hasonló termék létezéséről, de kiindulópontnak a KÉMIA program alkalmas (Elérhető a Play Áruházban).

Székelyudvarhelyi Művelődési Ház
Terem- és eszközfoglalások nyilvántartása

Miről szól a termék?
Intézményünk számos kulturális programot szervez, és a Művelődési Ház épületében több előadói, illetve kiállítási tér, valamint technikai terem és eszköz áll rendelkezésre ezek lebonyolítására. Viszont az épület több intézménynek biztosít infrastruktúrát, az említett tereket és eszközöket ezek az intézmények közösen használják, és szükséges lenne egy könnyen kezelhető és áttekinthető foglalási rendszer ezek hatékonyabb kezelésére.
Milyen hiányosságra, problémára kínálna megoldást a digitális termék?
A jelenlegi megoldásainknál hatékonyabb megoldást biztosíthatna a termek és eszközök lefoglalására, kezelésére.
Elsősorban kik és milyen helyzetekben használnák ezt a terméket?
Azok az intézmények, akik közösen használják a művelődési ház tereit és infrastruktúráját kulturális programjaik lebonyolítására.
Létezik már hasonló termék? Ha igen, akkor a most javasolt app miben nyújt újat?
Természetesen nagyon sok hasonló rendszer létezik, de nekünk még nem sikerült találni egy olyat, amelyik intézményeink speciális helyzetét kezelni tudná, a specifikus igényekre megfelelő megoldást nyújtana.

Székelyudvarhelyi Művelődési Ház
„KulTech alkalmazások”

Miről szól a termék?
Olyan alkalmazások fejlesztéséről, amelyek a kultúra különböző területein szolgáltatnak digitális megoldásokat. Lehetnek oktatási célú vagy népszerűsítést szolgáló megoldások, vagy olyan rendszerek, amelyek a folyamatok hatékonyságát javítják. Szándékosan szerettünk volna egy ilyen általánosabb kiírást, mert teret szeretnénk engedni az IT csapatok kreativitásának, kíváncsiak lennénk, hogy milyen ötleteik lennének a technológia kulturális területeken való alkalmazhatóságáról.
Milyen hiányosságra, problémára kínálna megoldást a digitális termék?
A kiírás által lehetőséget teremtenénk arra, hogy a kulturális intézmények által kiírt konkrét ötletek mellett a jelentkező IT csapatoknak is legyen lehetőségük saját ötletekkel hozzájárulni a hackathon általánosabb céljához, természetesen ameddig ezek az ötletek megfelelnek a rendezvény alapelvárásainak, elsősorban a helyi alkalmazhatósággal kapcsolatos megkötésnek.
Elsősorban kik és milyen helyzetekben használnák ezt a terméket?
A javasolt alkalmazások konkrét funkcionalitásainak függvényében használhatnák ezeket kulturális intézmények, kulturális területeken tevékenykedő szakemberek, vagy a digitális eszközöket is felhasználó kultúrafogyasztók.
Létezik már hasonló termék? Ha igen, akkor a most javasolt app miben nyújt újat?
Ennél a kiírásnál mindenképpen egyedi, kreatív ötleteket várnánk, olyan alkalmazásokat, amelyek még nem találhatóak meg a piacon.

Székelyföldi Permakultúra
Erőforrás-térképező Progressive Web App

Miről szól a termék?
Szervezeti és közösségi erőforrások átláthatósága interaktív adatvizualizáció által.
Elsősorban kik és milyen helyzetekben használnák ezt a terméket?
Gazdálkodó szervezetek, kulturális intézmények, együttműködő csoportok, közösségek rendelkezésre álló erőforrásaik feltérképezésére és szükségleteik egyértelműsítésére, mérhetőségére.
Létezik már hasonló termék? Ha igen, akkor a most javasolt app miben nyújt újat?
Multinacionális nagyvállalatok rendszerint sajátot fejlesztenek, részmegoldások elérhetőek, ez viszont modulárisan csoportra szabható és nyílt forrású kell legyen.

Tetszik valamelyik ötlet? Netán több is?

Jelentkezz csapatoddal november 30-ig ezen a linken!
Scroll to Top
Scroll to Top