8. Digitális Székelyföld Konferencia

8. alkalommal szervezzük meg a Digitális Székelyföld Konferenciát Csíkszeredában, amely ezúttal az 👉ARTandTECH👈 hívószavai köré épül. Helyi és külföldi IT szakemberekkel, digitális művészekkel, vállalkozókkal és kutatókkal közösen fogjuk körüljárni a technológia kultúrára és művészetekre tett hatását.

A Digitális Székelyföld a régió digitális és technológiai fejlődésénék feltérképezését és további fellendítését tűzte ki célul. Szeretnénk évről évre rápillantani arra, hogy mennyire versenyképes a székelyföldi IT és digitális szektor, felmutatni eredményeinket, hazai és nemzetközi viszonylatban megvizsgálni előrehaladásunkat, szakmai kapcsolatoknak megágyazni, és további innovatív megoldásokra ösztönözni a térség szakembereit.

Úgy gondoljuk, hogy Székelyföldön gyorsított tempóban fejlődik a digitális szektor, ezért a Digitális Székelyföld Konferenciát mérföldkőnek képzeltük el. Itt megállhatunk és visszatekinthetünk az eddig megtett útra, felmérhetjük jelenlegi lehetőségeinket, és új szakmai és közösségi célokat tűzhetünk ki magunk elé. A székelyföldi digitális innovációt egyrészt önmaga tükrében, másrészt a romániai- , az európai- és a világpiacon betöltött helyének viszonylatában vizsgáljuk meg. A Digitális Székelyföld a régió meghatározó szakmai fóruma és találkozója.

A konferencia ez évi kiadását a művészetek és a technológia hívószavai köré építettük. A legújabb technológia trendek bemutatásán túl megmutatunk olyan helyi IT projekteket is, melyek a művészetek és a kultúra fejlődését szolgálják.

Akivel biztosan találkozhattok idén: Charaf Hassan (tanszékvezető dékán, BME Villamosmérnöki Kar), Sajtos Péter (főosztályvezető, MNB Digitalizációs osztály), W. Szabó Péter (AI kutató), Túros Eszter (művészettörténész, Csíki Székely Múzeum), Somodi Zoltán (ügyvezető igazgató, Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium), Vidákovics Attila (Bitcoin evangelista), Székely Barnabás (adatvédelmi szakértő), Csáky-Juhász Anna (programigazgató, Petőfi Ügynökség), Csibi Magor Imre (osztályvezető, Trend Consult Group), Bordos László Zsolt (3d animáció- és fényművész), Csató Lehel és Szenkovits Annamária (MI kutatók a BBTE részéről), Fogas László (a Gimlet.io alapítója), Gál Attila (szabadúszó fejlesztő a Redibyte Technél), Füleki László Zsolt (játékfejlesztő) és még sokan mások.

Az előadások mellett rendhagyó kiállítással is készülünk, mellyel és úgy tűnik, hogy Romániában ezzel úttörők vagyunk: megszervezzük a mesterséges intelligencia által alkotott „festmények” kiállítását, melyben közreműködik W. Szabó Péter Ai kutató és Túros Eszter művészettörténész a Csíki Székely Múzeum részéről. A kiállítás bárki számára megtekinthető lesz Csíkszereda főterén., korlátozott ideig. A konferencia ideje alatt készülünk más meglepetésekkel is: lesz hologram bemutató, illetve egy digitális játszóteret is létrehozunk a felnőtt gyerekeknek, akik szívesen próbálnák ki a legújabb VR eszközöket, robotokat, oculusokat.

Scroll to Top
Scroll to Top