Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Local

Eşti aici

A IV-a Conferință IT&C și de Inovație din Ținutul Secuiesc

Organizăm una dintre cele mai importante evenimente IT din regiune: cea de a IV-a Conferință IT&C și de Inovație din Ținutul Secuiesc. Locația va fi Danubius Health Spa Resort din Sovata, județul Mureș; între 13-14 Octombrie 2016. Principalele subiecte ale conferinței vor fi din domeniul IT&C, având ca public țintă profesioniști IT, manageri și antreprenori din regiune dar și din afară țării. Organizatorii evenimentului sunt: IT Plus Cluster, organizația umbrelă a companiilor IT&C din zona Ținutului Secuiesc, și Camera de Comerț și Industrie a Județului Covasna.

Obiectivul conferinței este construirea și menținerea de relații productive între diferitele entități, care sunt active pe piața regională și internațională, adică între companii din sectorul IT&C, liber profesioniști, traineri și consilii locale. În cadrul prelegerilor și ale workshop-urilor programate se va discuta despre cele mai noi trenduri din domeniul tehnologiei informației, se vor prezenta povești de succes din domeniu, respectiv modele inovatoare și cele mai bune idei de start-up din regiune. În același timp, evenimentul va oferi o posibilitate pentru companiile din domeniul IT dar și din alte sectoare să se întâlnească, și să se angajeze în relații de afaceri.

Extrase din programa conferinței:
#ȚinutSecuiescDigital – Comunitate virtuală bazată pe cunoaștere
#E-administrație – Cetățeni digitali într-o eră digitală
#EducațieHR - Cum să-ți antrenezi echipa
#ProgramulAccelerator – Siguranța ideilor inovatoare
#BusinessAngels – Cum să găsești investitori pentru startup-ul tău
#Bigdata&IoT - Există viață după inteligență de afaceri?
#Siguranță – Putem trece în cloud în siguranță?„Îmbunătățirea competitivității IMM-urilor și dezvoltarea afacerilor cu ajutorul soluțiilor moderne din domeniu TIC”

Peste 40 de antreprenori și specialiști IT au participat la seminarul „Îmbunătățirea competitivității IMM-urilor și dezvoltarea afacerilor cu ajutorul soluțiilor moderne din domeniu TIC”, organizat de Clusterul IT Plus și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în data de 31 martie 2016 la Miercurea Ciuc.

Misiunea și proiectele Clusterului IT Plus au fost prezentate de către vicepreședintele Kozma István. Rácz Attila, vicepreședintele clusterului și totodată directorul companiei Magic Solutions, pe lângă prezentarea companiei, a vorbit despre situația actuală a pieței ITC și a întâlnirii cerinței cu oferta. Bihari Béla, președintele clusterului și directorul firmei Gnome design, a prezentat softwerul de management denumit KLUSA și beneficiile acestuia. Miklós Ervin, vicepreședintele clusterului, pornind de la comparația „înger sau demon”, a prezentat rolul și funcționalitatea tehnologiei și a instrumentelor ITC în viața companiilor. În reprezentanța firmei SimanIT IBS, Jancsó Ernő a prezentat platforma Platon Online, un program de dezvoltare a competențelor angajaților.

În cadrul seminarului, reprezentanții ADR Centru au prezentat oportunitățile de finanțare POR actuale, dedicate firmelor pentru dezvoltare tehnologică și achiziționare de – printre altele- echipamente și instrumente IT. A fost prezentată rețeaua Enterprise Europe Network, inițiată de Uniunea Europeană cu scopul de a sprijini antreprenorialul și de a facilita dezvoltarea relațiilor internaționale. În această rețea, în apx. 50 de țări s-au înregistrat peste 600 de companii, care pot beneficia în mod gratuit de serviciile oferite de EEN.

Informații despre seminarul organizat pot fi accesate și pe pagina ADR Centru:
http://www.adrcentru.ro/Detaliu.aspx?t=COMComunicate&eID=1874

Dezvoltarea sectorului IT&C în Ținutul Secuiesc este pe drumul cel bun

În cadrul unor discuții la masa rotundă cu caracter constructiv și a unor prelegeri interesante, s-a formulat o serie de idei pentru promovarea regiunii, la Băile Bálványos, cu ocazia celei de-a treia ediții a Conferinței IT&C a Ținutului Secuiesc. Pe parcursul celor două zile ale evenimentului organizat între 24 și 25 septembrie, peste două sute cincizeci de participanți au contribuit prin prezența, cunoștințele, contactele lor la determinarea direcției de dezvoltare a sectorului IT&C din Ținutul Secuiesc. În acest an, organizatorii au grupat conferințele plenare și secționale în jurul a cinci tematici principale, unde s-au putut auzi prelegeri de valoare despre educația IT, promovarea și perspectivele de viitor ale culturii startup și a soluțiilor inovatoare, dezvoltarea întreprinderilor, strategiile de dezvoltare ale consiliilor locale, respectiv a instituțiilor de administrație publică, despre soluții IT&C și despre această profesie.

Prezența a fost puternică și la inovatoarele discuții la mese rotunde desfășurate în paralel, unde în medie de câte cincizeci de persoane interesate s-au implicat în diferitele dezbateri profesionale, în urma cărora s-au formulat propuneri și măsuri specifice.

Deschiderea oficială a conferinței de două zile a avut loc în sala mare de conferințe a hotelului Grand Hotel Bálványos, unde a fost exprimată necesitatea reuniunilor profesionale de acest fel, a dialogului dintre actorii din sfera economică, educațională, administrativă și civilă, activi în regiunea transilvăneană. Un lucru pozitiv este că s-a reușit integrarea domeniului IT&C în strategiile de dezvoltare din județele Harghita și Covasna pentru anii 2014-2020. În viitorul apropiat, în urma colaborării și muncii perseverente, Ținutul Secuiesc, sau în sens mai larg Transilvania, poate fi prezentă în Europa de Est ca o Silicon Valley a tehnologiei informației. Pentru acestea este importantă formarea profesională corespunzătoare și reatragerea talentelor care au părăsit regiunea, deoarece prin experiența noastră, respectiv prin cunoașterea noilor tehnologii inovatoare, calitatea proiectelor desfășurate în țară se poate îmbunătăți.

În continuarea primei zile, s-a pus accent pe e-guvernare e-sănătate, dezvoltarea întreprinderilor, educația și formarea profesională, precum și pe rolul femeilor în IT.

S-a spus, că datorită soluțiilor tehnice moderne din ziua de azi, se poate accelera gestiunea în sistemul de e-guvernare, se poate îmbunătăți și calitatea serviciilor medicale prin ținerea evidenței on-line a pacienților, crearea de baze de date cu fișe medicale în mai multe instituții medicale. Firmele informatice active în regiune pot oferi asistență profesională în crearea sistemelor administrative, medicale, agricole amintite mai sus.

În secțiunea de educație și muncă, liderii mai multor firme informatice, cadre universitare și studenți au căutat răspunsuri la oportunități de cooperare eficientă, punând întrebări, ca: cum să fie formați informaticienii viitorului, cum este posibilă implicarea în practică profesională pe lângă facultate.

În tematica dezvoltării întreprinderilor s-a discutat despre cele mai noi cereri de ofertă, și s-a explorat modul în care se poate crea baza financiară pentru un proiect mai amplu.

Ziua de joi s-a încheiat cu o discuție specială, unde mai multe femei active în domeniul IT și-au prezentat experiențele. Percepția comună este că în domeniul IT lucrează foarte puține femei, însă din discuție a reieșit, că în multe cazuri acestea ajută munca colegilor prin perspective utile, de la dezvoltarea de soluții software până la luarea deciziilor cu caracter strategic.

Cea de-a doua zi a început cu prezentarea punctelor esențiale ale strategiei de dezvoltare Digitális Magyarország (Ungaria Digitală), lucru urmat de prezentarea strategiilor de dezvoltare din județele Harghita și Covasna. În baza celor spuse, s-a formulat ideea Ținutului Secuiesc Digital, în lumina cărui lucru trebuie luate măsuri în vederea menținerii și dezvoltării continue a infrastructurii, administrației, abilităților, respectiv comunităților digitale. După aceea, în cadrul prelegerii axate pe fraza: informaticienii sunt noile staruri rock, accentul s-a pus pe formarea specialiștilor, fiind prezentate mai multe modele pentru a demonstra cum poate deveni cineva un informatician bine plătit.

Ca o inițiativă unică, a avut loc pentru prima oară experimentul elevator pitch în Ținutul Secuiesc, în cadrul căruia șaisprezece membri ai clusterului IT Plus au prezentat principalele caracteristici, produsele respectiv serviciile oferite de propriile lor întreprinderi. În prim- planul celei de-a doua părți a zilei de vineri s-au aflat discuțiile cu caracter tehnic, unde mai mulți dezvoltatori, programatori, manageri de proiect și studenți au prezentat publicului diferite instrumente și soluții IT&C. Este important de menționat faptul că în paralel cu prelegerile cu caracter tehnic a avut loc și discuția la masa rotundă intitulată Cultura Startup în ținutul Secuiesc, în urma căreia de curând s-a născut inițiativa înființării unui centru startup la Sfântu Gheorghe. Conform planurilor, în vederea implementării acestuia, consiliul local al orașului va oferi sprijin prin donații financiare și asigurarea unui imobil, iar cu sprijinul mai multor specialiști în startup-uri și centre de incubare din Ungaria, și Departamentul de IT al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Covasna ar contribui la operarea centrului.

Autor: Palkó István-Zsolt (PR/Clusterul IT Plus)

Conferința de IT&C și Inovare din Ținutul Secuiesc pentru cea de-a treia oară

În acest an se va organiza, între 24 și 25 septembrie, în hotelul Grand Hotel din Băile Balvanyos cea de-a treia ediție a Conferinței de IT&C și Inovare a Ținutului Secuiesc. În organizarea conferinței de specialitate pentru Ținutul Secuiesc, Transilvania, având ca temă tehnica de calcul și tehnologia informației, va juca un rol important Clusterul IT Plus, care întrunește firmele IT&C din regiune, precum și Departamentul de IT și Telecomunicații al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Covasna.

Obiectivul conferinței ajunse la cea de-a treia ediție constă în dezvoltarea și menținerea rețelei de contacte dintre firmele, specialiștii, cadrele didactice din domeniul IT&C din regiune, dar și de pe piața internațională, prezentarea celor mai noi tendințe și modele inovatoare din sector, întâlnirea dintre sectorul educației din domeniul IT, sectorul administrației publice și cel antreprenorial, și nu în ultimul rând dezvoltarea unor relații de afaceri. Pe lângă toate acestea, va juca un rol important prezentarea unor proiecte IT din domeniul sănătății, agriculturii și discutarea posibilităților de dezvoltare legate de acestea.

Din oferta diversificată de programe se mai poate evidenția și întâlnirea B2B, care va avea loc în după- amiaza zilei de joi, și va fi organizată de Enterprise Europe Network, precum și evenimentul Elevator Pitch, organizat vineri, înainte de masă, în cadrul căruia aproape douăzeci de întreprinderi IT&C din Transilvania, Ținutul Secuiesc își vor prezenta serviciile, produsele în cadrul unor scurte prezentări interactive.

La eveniment se așteaptă prezența a aproape cincizeci de invitați, care vor participa la ședințe plenare și discuții la masa rotundă. Printre invitații din Ungaria și Transilvania se numără foarte mulți conducători ai unor firme IT&C prospere, având în spate ani de experiență, dar și startupperi, precum și persoane active în domeniul administrație publice, în cadrul unor instituții sau organizații responsabile pentru dezvoltare, comunicare, tehnologia informației.

Printre obiectivele organizatorilor se numără acela ca numărul participanților la cea de-a III-a ediție a Conferinței de IT&C și Inovare din Ținutul Secuiesc să ajungă la două sute, și să nu fie prezente numai persoane interesate în domeniul IT, ci, practic, reprezentanți, conducători ai oricăror operatori economici activi în regiune, studenți, cadre didactice, funcționari publici.

Participarea la conferință presupune înregistrarea prealabilă, care poate fi efectuată pe pagina: http://itpluscluster.ro/hu/registration2015, unde există posibilitatea de a selecta dintre mai multe opțiuni și servicii.

Retrospectiva conferinței din anul 2014 în cifre: 2 zile, 3 ședințe plenare, 3 secțiuni, 36 de invitați, 140 de participanți.

Expo-Ciuc

Între 14 și 17 mai 2015 se va organiza cea de-a 23 ediție a Expo-Ciuc, expoziția și târgul de cel mai mare prestigiu din Miercurea Ciuc. Locația ediției din acest an a expoziției va fi Patinoarul Vákár Lajos. Printre altele, vor fi reprezentate: Asociația Întreprinzătorilor din Ciuc și Clusterul IT Plus, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Harghita, respectiv numeroase firme private, care vor prezenta publicului diferite servicii, articole de consum și articole tehnice.

Clusterul IT Plus la Expo-Ciuc

Între 14 și 17 mai 2015 se va organiza cea de-a 23 ediție a Expo-Ciuc, expoziția și târgul de cel mai mare prestigiu din Miercurea Ciuc. Locația ediției din acest an a expoziției va fi Patinoarul Vákár Lajos. Printre altele, vor fi reprezentate: Asociația Întreprinzătorilor din Ciuc și Clusterul IT Plus, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Harghita, respectiv numeroase firme private, care vor prezenta publicului diferite servicii, articole de consum și articole tehnice.

În anul precedent, reprezentanții Clusterului IT Plus au participat la expoziții de IT cunoscute la nivel internațional, cum ar fi cele de la Stuttgart, Darmstadt, Hanovra, promovând activitatea clusterului, produsele, serviciile firmelor IT&C membre, și nu în ultimul rând căutând dezvoltarea de parteneriate pe termen lung.

Pentru cluster, nu numai clienții occidentali reprezintă o prioritate, ci sunt importanți și actorii locali, cum ar fi consiliile locale, firmele, consumatorii finali, studenții. Pornind de la această idee, Clusterul IT Plus va participa cu propriul stand la ediția din acest an a târgului Expo-Ciuc.

Pe durata evenimentului, la standul clusterului vor fi așteptați în permanență firmele și persoanele fizice interesate de produse și servicii IT&C. Totodată, va exista posibilitatea candidării pentru posturile vacante în domeniul IT din cadrul firmelor membre ale clusterului.

Vineri și sâmbătă (15-16 mai), după amiază, se vor ține scurte prezentări pe subiecte ca inovare, start-up, IT.

Prezentări – 15-16 mai, vineri-sâmbătă

Vineri, 15 mai:
15:00 – Bihari Béla – Cât costă menținerea inovării și competitivității?
15:30 – Páll Tibor – locuință în mod INTELIGENT!
16:00 – Lászlo Pál – Cum va fi internetul viitorului?
16:30 – Karda István – Cum să ne protejăm datele personale pe internet?
17:00 – Daday Hunor – A sosit noul standard USB, USB-C, adică 3.1.

Sâmbătă, 16 mai
16:00 – Bustya Attila – Cum să dezvoltăm propria dronă?
17:00 – Benő Alpár – Punctul de conexiunea dintre artă și tehnologie

A doua Conferință de IT&C și Inovare din Ținutul Secuiesc

Ne face deosebită plăcere să Vă anunțăm că în 28-29 noiembrie 2014, va avea loc a doua Conferință de IT&C și Inovare din Ținutul Secuiesc.

Obiectivul principal al conferinței este de a stabili o legătură mai puternică între societățile comerciale de informatică și de telecomunicare din regiune, pe de o parte, și cele mai importante instituții publice și de învățământ, pe de altă parte. O astfel de colaborare are o justificare simplă: se așteaptă efectele sinergice cum ar fi potențielul crescut de inoare, oportunități mai bune de accesare a unor piețe, dar și gradul de utilizare mai bună a forței de muncă din interiorul clusterului. Nu este un obiectiv secret, ca prin această conferință să atragem și să facem legătura mai ales între acele personaje din regiune și din afara regiunii care au voința și au posibilitatea de a acționa pentru ridicarea regiunii, pentru dezvoltarea acesteia pe plan economic și tehnologic.

Conferința va prezenta cele mai noi aplicații și rezultate tehnologice prin intermediul unor personaje importante din domeniu, din România și din Ungaria. Despre Ținutul Secuiesc niciodată nu tehnologia sau inovația ne vine în minte, dar credem că este timpul să dovedim că în regiune sunt prezente unele firme și un know-how semnificativ.

Faceți click aici dacă doriți să consultați programul conferinței!

Internet & Mobile World 2014

București, Clusterul IT Plus va participa la expoziția internațională Internet & Mobile World 2014 cu un stand propriu.
Expoziția este cel mai mare și cel mai important eveniment IT din România: mai mult de 110 de expozanți, 30 de speakeri internaționali, peste 6500 de vizitatori.

IT PLUS CLUSTER la IM WORLD 2014 Expo, București

La data de 8.-9. octombrie anul curent echipa clusterului a participat cu stand propriu la această expoziție de marcă.
Târgul este dedicat pentru toate personajele arenei IT care se ocupă cu tehnologii legate de Internet.
Credem că această participare este un câștig pentru noi, mai ales pentru firmele din cluster care ne-au însoțit (Enetix Software Kft., HAMOR Soft Kft.  și Micro Atlas Kft.) și sperăm ca și avantajele concrete vor veni în curând.

Clusterul la Zilele Culturale Maghiare de la Brașov

În data de 23 septembrie a avut loc o conferință intitulată: IT acasă – Tradiție și Inovație. Invitații la conferință, reprezentând Clusterul IT Plus au fost:

  • Rácz Attila, moderator, proprietar de companie, Magic Solutions SRL, Miercurea Ciuc;
  • Kozma István, președintele Clusterului IT Plus, proprietar de companie, Enetix Software SRL, Miercurea Ciuc;
  • Bihari Béla, proprietar de companie, Gnome Design SRL, Sfântu Gheorghe;
  • Bodosi Imre, proprietar de companie, HAMOR Soft SRL, Sfântu Gheorghe;

Pagini