Misiunea noastră

Credem în forța creatoare de valori a inovării, care constituie o parte integrantă a vieții noastre. În cadrul societăților comerciale, unităților educaționale și instituțiilor publice, respectiv prin intermediul relațiilor noastre de parteneriat interne și externe, suntem permanent în căutarea de noi oportunități. Împărtășind în mod sistematic informațiile colectate între noi și cu cei din jurul nostru, contribuim la avansarea regiunii noastre.

Istoricul cluster-ului

Dezvoltarea și răspândirea explozivă a computerelor, telecomunicațiilor și tehnologiei informației au dus la un fel de revoluție socială globală, un fel de revoluție digitală. Pe piața globală, România este un partener popular și de încredere în dezvoltarea și implementarea produselor și serviciilor IT&C.

În ultimii ani, și în regiunea centrală, în Ținutul Secuiesc, s-a înregistrat o creștere semnificativă în ceea ce privește semnificația industriei IT&C. Pentru ca specialiștii și societățile IT locale să se poată conforma în mod eficient provocărilor piețelor internaționale și locale, respectiv să poată oferi servicii de înaltă calitate și competitive, trebuie consolidată comunicarea, colaborarea dintre actorii din acest domeniu, atât în privința instrumentelor și metodelor tehnice, cât și în ceea ce privește capitalul uman și baza de cunoștințe.

Ca răspuns la aceste provocări, în 2013 – 14 companii IT, Consiliul Județean Harghita, Primăria Miercurea Ciuc, Facultatea de Economie și Științe Umaniste Sapientia EMTE, Liceul Márton Áron și Agenția Centrală de Dezvoltare Regională au format Clusterul IT PLUS în Miercurea Ciuc, să devină o organizație profesională dominantă la nivel regional.

Clusterul este în continuă expansiune încă de la înfiinţare, pornind de la cei 14 membri fondatori, numărul întreprinderilor din cluster a crescut la 28 şi s-au alăturat în mare parte din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov şi Cluj. Funcționarea și conducerea organizației înființate a fost realizată de Asociația Antreprenorilor Csíki între 2013 și 2015, iar de la începutul anului 2016 de către Asociația IT PLUS.

Concentrându-ne atât pe piețele locale, cât și pe cele internaționale, ca cluster, dorim să lucrăm împreună pentru a dezvolta și furniza produse și servicii unice și competitive pe termen lung pentru diverse sectoare precum sănătate, educație, transport, comerț, agricultură și sectorul public. Membrii noștri au cunoștințe profesionale excelente, o rețea puternică de contacte și lucrări de referință de succes pentru mulți clienți occidentali. Afacerile sunt organizate în jurul a patru activități principale: dezvoltarea și suportul de produse software personalizate, consultanță IT, livrare și întreținere de produse hardware și soluții de telecomunicații.

Una dintre cele mai importante realizări ale noastre de până acum este câștigarea unei licitații UE de 200.000 EUR, care ne permite să desfășurăm activități semnificative de dezvoltare a clusterelor, cum ar fi dezvoltarea și aplicarea unei strategii comune de dezvoltare, activități complexe de PR și marketing, participarea la activități interne și expoziții internaționale, organizare tehnică și managerială a instruirii.

Conform situațiilor pe anul 2017, membrii noștri au în angajare peste 323 de specialiști, având, în total, o cifră de afaceri de 111 de milioane de lei (25+ milioane de euro).

Eforturile și activitățile noastre comune vizează, pe termen lung, crearea și menținerea unei organizații profesionale puternice, a unui actor fiabil, care să participe la dezvoltările din sfera privată, respectiv din cea publică, care să sprijine desfășurarea programelor de cercetare și dezvoltare din regiune, să contribuie la procesul de formare a specialiștilor IT prin inițierea de cursuri de pregătire și sprijinirea unor centre educaționale, crearea de locuri de muncă, și nu în ultimul rând, la creșterea nivelului de trai și a calității vieții.

Obiective și valori

  • Creșterea competitivității întreprinderilor din regiune, care aparțin în sfera Clusterului IT PLUS.
  • Crearea de noi locuri de muncă, contribuind atât în mod direct cât și în mod indirect la creșterea calității vieții locuitorilor regiunii.
  • Atragerea înapoi în țară a specialiștilor IT originari din Ținutul Secuiesc, Transilvania, menținerea specialiștilor de valoare în țară, unde aceștia își pot pune în valoare cunoștințele de specialitate, creativitatea, viziune inovatoare.
  • Sprijinirea pregătirii profesionale IT de înaltă calitate, formarea continuă a resurselor umane existente.
  • Stimularea cercetării, dezvoltării și inovării în domeniul IT&C.
  • Dezvoltarea infrastructurii IT&C din regiune.
  • Asistență în conturarea strategiei IT&C a municipiilor din Transilvania și Ținutul Secuiesc.
  • Sprijinirea Start-up-urilor care vizează sectorul IT&C.

În atenția dumneavoastră

Scroll to Top
Scroll to Top