Szakmai áttörések, új tech irányvonalak: ilyen volt a 8.DSZK

Véget ért a 8. Digitális Székelyföld Konferencia, amelyet idén Csíkszeredában szerveztünk meg október 27-29. között az Art&Tech hívószavak köré építve. A régió kiemelkedő szakmai eseménye több mint hatvan, erdélyi, magyarországi és külföldi szaktekintélyt látott vendégül. A plenáris üléseket, szakmai előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításokat és networking eseményeket felsorakoztató konferencián 250-300 résztvevő volt jelen a két nap alatt.

A konferenciának teret adó Csíki Mozi a délelőtti órákban a plenáris ülésekre érkezőkkel telt meg; ezeket az előadásokat online formában is elérhetővé tettük azok számára, akik fizikailag nem tudtak jelen lenni a szakmai találkozón. A kapcsolatépítéssel egybekötött ebéd után, a délutáni órák a Sapientia EMTE csíkszeredai karán teltek, ahol a digitalizációtól a hagyaték gondozáson át a technológia jövőbeli irányvonalainak megvitatásáig, számos szakmailag és társadalmilag releváns témát érintettek a meghívott előadók. Az szakmai bemutatókat legtöbbször kötetlen beszélgetés követte, így a résztvevők is feltehették legégetőbb kérdéseiket a szakembereknek. 

A fiatal generáció oktatása, továbbtanulása és a hazai pályán való elhelyezkedése is visszatérő témája volt a konferenciának. Kutatóműhelyek működéséről és felsőoktatási intézmények curriculum-áról is értesülhettek a konferencia fiatal résztvevői, illetve azok, akik a helyi feltörekvő generáció számára szeretnének fejlődési- és munkalehetőséget biztosítani.

Nagy sikernek örvendett aKi festette? MI festette! MI festészeti kiállítás a Majláth Gusztáv Károly téren, amely a mesterséges intelligencia által generált képeket mutatta be a konferencia és a város közösségének. A különböző elvont fogalmak, más-más festői stílusjegyek mentén gépileg megalkotott képek W. Szabó Péter, MI-kutató és Túros Eszter, művészettörténész, a Csíki Székely Múzeum muzeológusának közös projektjeként született. A konferencia résztvevői a plenáris ülésen pontos betekintést nyerhettek az MI-képalkotás folyamatába, a kiállítás pedig a járókelők számára is izgalmas kulturális élményt jelentett a rendezvény ideje alatt.

Az Art&Tech hívószavát beváltva, a konferencia a képzőművészetek és a technológia sokoldalú szinergiáját is felmutatta, főként gyakorlati példákkal alátámasztva e két világ találkozási felületét. Az előadások elméleti síkja a társadalmunkra, és nem mellesleg Székelyföld regionális fejlődésére tett hatására reflektált.

Úgy gondoljuk, idén is sikeres volt a Digitális Székelyföld Konferencia, a színvonalas szakmai előadások mellett ugyanis új, gyümölcsöző kapcsolatok születtek. A következő, 9. Digitális Székelyföld Konferenciára várhatóan 2023 őszén kerül sor.

Addig is, ajánljuk figyelmetekbe egyes előadások felvételét YouTube csatornánkon!  

Scroll to Top
Scroll to Top