Közgyűlés és tisztújítás a klaszterben

Egyesületünk december 10-én tartotta éves Közgyűlését, melynek ezúttal a székelyudvarhelyi Harghita Business Center adott otthont. A több hónapos szervezői munkát igénylő előkészületek új stratégiai tervet és új programportfóliót eredményeztek, melyet ezúttal a Közgyűlés is egyhangúlag megszavazott. Tisztújításra is sor került a találkozón, az elkövetkező két évben az elnöki tisztséget dr. Simon Károly tölti be, aki az új oktatási programok oszlopos tagja.

A Közgyűlést a tagok bemutatkozásával indítottuk. A rövid, de annál tartalmasabb pitch beszédekben nem csak az új tagokat ismertük meg, de a régi vállalkozások is bemutathatták legújabb projektjeiket.

Bihari Béla leköszönő elnök beszámolóját azzal a bevezető megjegyzéssel kezdte, hogy az elmúlt két évben kialakult járványhelyzet miatt terveinket többször át kellett alakítanunk a veszélyhelyzet rendeleteihez igazítva, s több olyan program is volt az elmúlt évben, amit új időpontra kellett átszerveznünk – többek közt a Digitális Székelyföld Konferenciát. Ezt az időszakot a Vezetőség arra használta, hogy az 5 éves egyesületi évforduló után új szintre léptesse a klasztert, és egy jól kidolgozott stratégia mentén új lendülettel indítsa az évadot. Bihari Béla a pénzügyi beszámoló mellett bemutatta az aktuális tagságot is: a 36 tagból 11 újonnan csatlakozott vállalkozás. Az eddigi székelyföldi epicentrum mellé most már Kolozsvár és Szatmár is hangsúlyosan felkerült az IT Plus Klaszter térképére.

A Közgyűlés szavazott az elkövetkező két évre szóló Vezető Tanács tisztségeiről is, melynek új felépítése:

  • Simon Károly, elnök (Székelyudvarhely)
  • Bihari Béla, alelnök (Sepsiszentgyörgy)
  • Kozma István, alelnök (Csíkszereda)
  • Bálint Ákos, alelnök (Marosvásárhely)
  • Rácz Attila, alelnök (külkapcsolatok)

Az újonnan megválasztott elnök elmondta, megtiszteltetés számára a kinevezés, ugyanakkor ez nem egy személyes ambíció eredménye. Az újonnan induló oktatási projekteket az udvarhelyszéki u-Hub közösségtől veszi át és skálázza fel a klaszter, a két szervezet közti kapocs pedig épp Simon Károly oktatási szakértő, aki az említett programok egyik projektvezetője a kezdetektől.  A kinevezett alelnökök többsége is folytatja az eddigi munkát, és a szervezeti kultúra szintjén is jó eredménynek tartják, hogy az elnökség rotációban beutazza Székelyföldet: a korábbi csíkszeredai, majd sepsiszentgyörgyi központ most Székelyudvarhelyre költözik. A Vezető Tanács és a klaszter munkáját továbbra is Derzsi László ügyvezető igazgató segíti, aki idén augusztus óta vállalt szerepet a klaszter fejlesztésében.

Az új elnök részletezte az elmúlt időszak azon törekvéseit, hogy a klasztert új szintre léptessük. Ennek értelmében októberben több városban szerveztünk személyes találkozót a tagsággal és az érdeklődőkkel, közösen vitatva meg az igényeket, lehetőségeket. Az eredmény egy új programportfólió, mely 2022-ben minden városba, ahol klasztertagok vannak, 3-5 rendezvényt valósít meg. Csíkszeredában kerül megszervezésre a nemzetközi Digitális Székelyföld Konferencia 8. kiadása, posztgraduális képzések indulnak Sepsiszentgyörgyön és Szatmáron, Digitális Kalákának ad otthont Marosvásárhely, Székelyudvarhely pedig a középiskolás mentorprogram mellett a jövő évi Karácsonyi IT Meetupnak lesz házigazdája. Ezek mellett a klaszter minden városban szervez IT Meetupokat, városnapokon megszervezzük az Észműves Sátor programjainkat, de ott leszünk Tusványoson is, és a Hargitai Informatikus Találkozó idei szervezését is átvállaljuk.

A programok kidolgozásával párhuzamosan folyamatban van az önkormányzatok teljes jogú tagként való csatlakoztatása a klaszterbe, hisz a közösségi érdekeltségű projektek kivitelezéséhez elengedhetetlen a támogatásuk. A Közgyűlés a felvázolt jogi keretet és szükséges egyesületi módosításokat is egyhangúlag megszavazta.

Az egyéb napirendi pontok keretében Bodosi Imre, a Hamor Soft vezetője javasolta a szervezet fiatalítását és minél több fiatal bevonását a klaszter életébe, a döntéshozatalba és az események szervezésébe. Az említett fiatalság is képviseltette magát Bujdosó Zsolt személyében, aki társaival együtt korábbi szervezési tapasztalatait hasznosítaná a klaszterben önkéntes szervezési feladatokban. A tagság természetesen szívesen fogadta a kezdeményezést, annál is inkább, hogy az új projektek igen magas hányada épp a fiatalokat célozza meg.

A Közgyűlés hivatalos zárása után a résztvevők ellátogattak az épp zajló Digitális Kalákára, ez ugyanis egyike azon programoknak, melyek újonnan kerülnek be a klaszter körforgásába. Az este borvacsorával zárult, melyen Ádám Előd borszakértő különleges borválogatása várta a csapatot. Az idei év azonban még korántsem zárult le, hisz december 27-én a csíkszeredai Sapientián kerül megszervezésre a hagyományos Karácsonyi IT Meetup, mely kiváló lehetőség arra, hogy az itthonról elszármazott, de ünnepekre hazatérő és a helyi IT közösség találkozzon, tudást és tapasztalatot cseréljen, erősítve ezáltal Székelyföld digitalizációs törekvéseit.

Scroll to Top
Scroll to Top