Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

kereskedohaz

Jelenlegi hely

ÉSZműves Sátor a 27. Szent György Napokon

A KÉZműves életre kelti a természetet és élteti a hagyományt - az ÉSZműves életre kelti az ötletet és élteti az innovációt!
Látogass el idén is az Észműves Sátorba egy jó beszélgetésre, vagy hallgass meg egy izgalmas előadást egy pohár jó bor melett!
Helyszín a Bástya Vendéglő udvara (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám).

Aktuális gazdasági témák, innováció, startup és szakmai előadások kerülnek terítékre. Tekintsd meg az alábbi programterveket, vagy látogass el az esemény Facebook oldalára!

Az It Plus Klaszternél tett látogatást Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője

A sepsiszentgyörgyi IT Plus Klaszterirodánál tett látogatást Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, akit 2017 végén nevezték ki az apparátus élére. A marosvásárhelyi születésű diplomata kíséretében érkezett Lázár Zoltán külgazdasági attasé, Deák Gyöngyvér regionális MNKH vezető és Sulyok-Pál Andrea klasztermenedzser is. A látogatás lehetőséget kínált az IT Plus Klaszter bemutatkozására, illetve olyan kapcsolódási pontok feltárására, melyek hozzájárulhatnak a külgazdasági kapcsolatok élénkítéséhez. A diplomáciai küldöttséget Kozma István, a klaszter alelnöke és Csóka Mária-Imola irodavezető fogadta.

Kozma István röviden ismertette a klaszter történetét, a jelenleg 46 IT és telekommunikációs vállalkozás közös erővel próbál fejlődni a piacon és egyben fejleszteni is a piacot. A bemutatott Harghita és Kovászna megyei piacelemzésekből kitűnik: szükség van az összefogásra ahhoz, hogy a kisebb IT-s vállalkozások is labdába rúghassanak a piacvezető vállalkozások mellett, és eljuthassanak új, külföldi célpiacokra is.
A klaszter egyik legfontosabb pilotprogramja a Digitális Székelyföld program, melyben folyamatosan keresi a digitális fejlesztési lehetőségeket a gazdaságban, önkormányzatokban, oktatásban. A Digitális Székelyföld program egyik fő kibontakozási „helyszíne” a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia, mely minden évben megszervezésre kerül Székelyföld különböző városaiban. A kezdeti 60 résztvevővel induló konferencia ma már Erdély egyik legnagyobb szakmai fórumává nőtte ki magát, mely lehetőséget ad a különböző szektorok közti kommunikációra, közös gondolkodásra és cselekvésre.

Tóth László főkonzul úr érdeklődéssel és nyitottsággal követi az IT PLUS Klaszter tartalmas, fontos tevékenységét, melyekre a 2016-os szovátai konferencia kapcsán figyelt fel. Véleménye szerint az IT jelentheti a gazdaság egyik legfontosabb kitörési pontját. Kibontakozásra ad lehetőséget az, hogy a IT-ban könnyedén át lehet hidalni a fizikai távolságokat és az infrastruktúra hiányosságait, a székelyföldi kiterjedés, magyarlakta területek kezdeményezései pedig különösen fontosak Magyarország külgazdasága számára is. Következésképpen, a főkonzul úr felajánlotta közbenjárását a Digitális Székelyföld kezdeményezések célzott kormányzati szintre emelésében, illetve a Székelyföldön megvalósuló programok többszintű támogatásában is.

A beszélgetés további részében az oktatás fontosságát emeltük ki, hisz a klaszter, és azon belül a Digitális Székelyföld program egyik legfontosabb pillére az oktatás fejlesztése és az utánpótlásnevelés. A klaszter számos rendezvénnyel kapcsolódik az oktatáshoz, mint például versenyek és táborok támogatása, bemutatók szervezése egyetemeken, illetve szakmai gyakorlat programok szervezése a klaszter tagjainál. Főkonzul úr kiemelkedően fontosnak tartja oktatás-fejlesztési tevékenységünket, hisz ez alapozza meg a jövőt, innen jön az utánpótlás a piacra és a növekedésre. A Székelyföldi IT piac nehezen tudja felvenni a versenyt a nagyvárosok felszippantó erejével, hisz a multinacionális cégek trendi és nagyon jól fizetett szakmai gyakorlatokat kínál a végzősöknek. Éppen ezért az IT Plus Klaszter tagjai fokozott hangsúlyt fektetnek olyan programok megvalósítására, melyek itthon tartják vagy hazahozzák a fiatal IT szakembereket és azok tudását.

A huzamos fejlődéshez fontos a kezdeményező, innováló, vállalkozó szellemű fiatalok támogatása, ezért a klaszter 2016-ban indította útjára a Design Bank projektet, melynek célja egy startup és innovációs központ létrehozása Sepsiszentgyörgyön. Az épületet és beruházást Sepsiszentgyörgy Municípium biztosítja, a tartalom kidolgozásával pedig teljes mértékben az IT Plus Klaszter foglalkozik.

Kozma István elmondása szerint „oktatni” kell a piacot is, hisz nagyon sok székelyföldi vállalkozó az IT-ra költségként tekint, nem pedig olyan szükséges befektetésként, mely hozzájárul a folyamatok egyszerűsítéséhez és a vállalatgazdaság hatékonyságához. A klaszter törekvései közé tartozik a helyi vállalkozások népszerűsítése, illetve annak tudatosítása, hogy az IT beszállítók elérhetők helyben is.

Kozma István alelnök a főkonzul támogatását kéri abban, hogy a klaszter tovább növelhesse láthatóságát, és a Csíkszeredai Főkonzulátus vonzásköre révén eljusson olyan piacgazdasági és önkormányzati szereplőkhöz, akár itthon, akár határokon túl, akik hozzájárulhatnak a klaszter kezdeményezéseinek továbbviteléhez.

Lázár Zoltán külgazdasági attasé szerint szintén kapcsolódási pont lehet az agrárinformatika is, javasolta a klaszterkonferencián megkezdett gondolatok és lépések továbbvitelét a közeljövőben. Ugyanakkor, kiemelte a korábbi években sikeresen megszervezett üzleti reggeliket, melyeknek a Csíkszeredai Főkonzulátus adott otthont, és melyre továbbra is igény mutatkozik a vállalkozók körében. A közeljövőben szeretnék ezt a programot ismét visszavezetni és lefektetni ennek egy olyan biztos alapot, mely folytonosságot biztosít a rendezvénynek. Ebbe a programba bekapcsolódna az IT Plus Klaszter is, hisz az általa képviselt digitális fejlődés szerves része a gazdaságnak, így sok vállalkozó érdekelt lehet az aktuális témákban.

A látogatás eredményesnek bizonyult, hisz sikerült rövid időn belül számos olyan lehetőségre rámutatni, melyben Tóth László főkonzul úr közbenjárásával tovább fejleszthetjük az eddigi programjainkat és megvalósításainkat, így a Digitális Székelyföld pilotprogram fejlesztése, Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia és Tusványosi Szabadegyetemen való megjelenés támogatása, illetve szorosabb együttműködés megvalósítása Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával.

Külpiaci értékesítésben segít a Magyar Nemzeti Kereskedőház

Partnerünk, a Magyar Nemzeti Kereskedőház keresi azon külhoni partnereit, akik a jövőben alkalmasak és érdekeltek exportban, akár magyarországi, akár harmadik országokban.
A partnerminősítési folyamat célja, hogy a későbbiekben a MNKH segítséget nyújtson bejegyzett partnerei számára a külpiaci megjelenésben, értékesítésben.

A folyamat lépései:
1. A cég regisztrál az MNKH oldalán (http://www.kereskedohaz.hu/hu/cegregisztracio)
2. Kitöltésre kerül a regisztrációs csomag, melyben kollégáink segítséget nyújtanak.

Az érdeklődők legkésőbb március 16-ig jelezzék szándékukat Csóka Mária Imolánál, a klaszteriroda munkatársánál!