Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

nemzeti

Jelenlegi hely

5 éves az IT Plus Egyesület – új lendülettel indítjuk az évadot

5 éves fennállását ünnepli a klaszter menedzsmentjét ellátó IT Plus Egyesület, mely jelen pillanatban 28 informatikai vállalkozást képvisel. Bihari Béla, az egyesület elnökének elmondása alapján az elmúlt év bizonytalanságai után időszerű az újrakezdés, azt szeretnénk, hogy ez az új lendület előrelépést jelentsen a klaszter életében.

A 2014-ben Európai Uniós forrásokból alakult IT Plus Klaszter ügyvezetését az egyesület 2016-ban vette át a Csíki Vállalkozók Egyesületétől. Az elmúlt öt év portfóliója számos olyan gazdasági, szakmai és oktatási programot foglal magába, mellyel minden nagyobb székelyföldi városban voltunk már a digitalizáció szószólói, ugyanakkor határokon túlra is nyitottunk a lehetőségek irányába. A klaszter legfontosabb éves rendezvénye a Digitális Székelyföld Konferencia, melynek 8. kiadása 2022 tavaszán kerül megszervezésre. Továbbra is megrendezésre kerülnek az Észműves Sátrak, az IT Meetupok, ezen belül is a hagyományos Karácsonyi IT Meetup, de szervezünk továbbra is képzéseket, konferenciákat, gazdasági/IT fórumokat, és fiataloknak, egyetemistáknak szóló programokat is, mindezt egy új, összehangolt oktatási stratégiával.

A rövid- és középtávú tervek kivitelezését az újonnan megbízott ügyvezető, Derzsi László hivatott összehangolni. Szerinte első és legfontosabb cél, hogy egy középtávú stabilitást, konszolidációt biztosítsunk a klaszternek, úgy szervezetit, mint finanszírozásit. Ennek egyik pillére a korábbi rendevények továbbvitele, második pillér pedig az oktatási programok kiterjesztése, melyek továbbra is kulcsfontosságúak a klaszter és az IT vállalkozások életében. Fontos a jó szakemberek képzése és itthon tartása, ennek feltétele pedig az elérhető, minőségi oktatás és a bizalom megerősítése a székelyföldi IT vállalkozások irányába. Ennek értelmében az új oktatási portfólióba olyan programok kerülnek be, melyeket a székelyudvarhelyi partnerük, a u-Hub IT közösség, élén Simon Károly alelnökünkkel, már évek óta sikeresen működtet. Szó van többek közt egyetemistáknak szervezett mentorprogramról, posztgraduális képzésekről, középiskolásoknak szóló junior mentorprogramról. Bővül a rendezvények portfóliója is, többek közt digitális kalákával, mely a helyi civil szervezetek fele nyitna, és mentortáborokkal, melyek a fiatalokat célozná elsősorban. Gyakorlatilag tehát a már sikeresen kipróbált programokat veszi át a klaszter és valósítja meg több székelyföldi városban.

“Első lépésként egy többállomásos találkozót tervezünk több székelyföldi városban, hogy a klasztertagok és az érdeklődő vállalkozások is részt vegyenek a közös út megtervezésében. A közös kapcsolódási pontok, igények megfogalmazásáért szervezzük ezt a fórumot, és nyitottak vagyunk javaslatokra, új ötletekre is”, üzeni Derzsi Laci, az új ügyvezető.

I. Erdélyi Gazdasági Fórum

A Kárpát-medencei magyar vállalkozók VI. találkozója, valamint a vajdasági és az erdélyi nagyvállalkozói mentorprogram folytatásaként, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Pro Economica Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben valósul meg az I. Erdélyi Gazdasági Fórum szakmai rendezvény, melynek célja a megvalósított programelemek folytatásához kapcsolódó párbeszéd lehetőségének megteremtése.

A rendezvény időpontja 2021.szeptember 18., 10.00–16.00 óra.
A rendezvény helyszíne a Kultúrpalota (540052 Marosvásárhely, Győzelem tér 1.)

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az itt elérhető űrlap kitöltésével lehet.
A rendezvény csatlakozik az Európai Unió jövőjéről szóló konferenciasorozathoz.

Az It Plus Klaszternél tett látogatást Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője

A sepsiszentgyörgyi IT Plus Klaszterirodánál tett látogatást Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, akit 2017 végén nevezték ki az apparátus élére. A marosvásárhelyi születésű diplomata kíséretében érkezett Lázár Zoltán külgazdasági attasé, Deák Gyöngyvér regionális MNKH vezető és Sulyok-Pál Andrea klasztermenedzser is. A látogatás lehetőséget kínált az IT Plus Klaszter bemutatkozására, illetve olyan kapcsolódási pontok feltárására, melyek hozzájárulhatnak a külgazdasági kapcsolatok élénkítéséhez. A diplomáciai küldöttséget Kozma István, a klaszter alelnöke és Csóka Mária-Imola irodavezető fogadta.

Kozma István röviden ismertette a klaszter történetét, a jelenleg 46 IT és telekommunikációs vállalkozás közös erővel próbál fejlődni a piacon és egyben fejleszteni is a piacot. A bemutatott Harghita és Kovászna megyei piacelemzésekből kitűnik: szükség van az összefogásra ahhoz, hogy a kisebb IT-s vállalkozások is labdába rúghassanak a piacvezető vállalkozások mellett, és eljuthassanak új, külföldi célpiacokra is.
A klaszter egyik legfontosabb pilotprogramja a Digitális Székelyföld program, melyben folyamatosan keresi a digitális fejlesztési lehetőségeket a gazdaságban, önkormányzatokban, oktatásban. A Digitális Székelyföld program egyik fő kibontakozási „helyszíne” a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia, mely minden évben megszervezésre kerül Székelyföld különböző városaiban. A kezdeti 60 résztvevővel induló konferencia ma már Erdély egyik legnagyobb szakmai fórumává nőtte ki magát, mely lehetőséget ad a különböző szektorok közti kommunikációra, közös gondolkodásra és cselekvésre.

Tóth László főkonzul úr érdeklődéssel és nyitottsággal követi az IT PLUS Klaszter tartalmas, fontos tevékenységét, melyekre a 2016-os szovátai konferencia kapcsán figyelt fel. Véleménye szerint az IT jelentheti a gazdaság egyik legfontosabb kitörési pontját. Kibontakozásra ad lehetőséget az, hogy a IT-ban könnyedén át lehet hidalni a fizikai távolságokat és az infrastruktúra hiányosságait, a székelyföldi kiterjedés, magyarlakta területek kezdeményezései pedig különösen fontosak Magyarország külgazdasága számára is. Következésképpen, a főkonzul úr felajánlotta közbenjárását a Digitális Székelyföld kezdeményezések célzott kormányzati szintre emelésében, illetve a Székelyföldön megvalósuló programok többszintű támogatásában is.

A beszélgetés további részében az oktatás fontosságát emeltük ki, hisz a klaszter, és azon belül a Digitális Székelyföld program egyik legfontosabb pillére az oktatás fejlesztése és az utánpótlásnevelés. A klaszter számos rendezvénnyel kapcsolódik az oktatáshoz, mint például versenyek és táborok támogatása, bemutatók szervezése egyetemeken, illetve szakmai gyakorlat programok szervezése a klaszter tagjainál. Főkonzul úr kiemelkedően fontosnak tartja oktatás-fejlesztési tevékenységünket, hisz ez alapozza meg a jövőt, innen jön az utánpótlás a piacra és a növekedésre. A Székelyföldi IT piac nehezen tudja felvenni a versenyt a nagyvárosok felszippantó erejével, hisz a multinacionális cégek trendi és nagyon jól fizetett szakmai gyakorlatokat kínál a végzősöknek. Éppen ezért az IT Plus Klaszter tagjai fokozott hangsúlyt fektetnek olyan programok megvalósítására, melyek itthon tartják vagy hazahozzák a fiatal IT szakembereket és azok tudását.

A huzamos fejlődéshez fontos a kezdeményező, innováló, vállalkozó szellemű fiatalok támogatása, ezért a klaszter 2016-ban indította útjára a Design Bank projektet, melynek célja egy startup és innovációs központ létrehozása Sepsiszentgyörgyön. Az épületet és beruházást Sepsiszentgyörgy Municípium biztosítja, a tartalom kidolgozásával pedig teljes mértékben az IT Plus Klaszter foglalkozik.

Kozma István elmondása szerint „oktatni” kell a piacot is, hisz nagyon sok székelyföldi vállalkozó az IT-ra költségként tekint, nem pedig olyan szükséges befektetésként, mely hozzájárul a folyamatok egyszerűsítéséhez és a vállalatgazdaság hatékonyságához. A klaszter törekvései közé tartozik a helyi vállalkozások népszerűsítése, illetve annak tudatosítása, hogy az IT beszállítók elérhetők helyben is.

Kozma István alelnök a főkonzul támogatását kéri abban, hogy a klaszter tovább növelhesse láthatóságát, és a Csíkszeredai Főkonzulátus vonzásköre révén eljusson olyan piacgazdasági és önkormányzati szereplőkhöz, akár itthon, akár határokon túl, akik hozzájárulhatnak a klaszter kezdeményezéseinek továbbviteléhez.

Lázár Zoltán külgazdasági attasé szerint szintén kapcsolódási pont lehet az agrárinformatika is, javasolta a klaszterkonferencián megkezdett gondolatok és lépések továbbvitelét a közeljövőben. Ugyanakkor, kiemelte a korábbi években sikeresen megszervezett üzleti reggeliket, melyeknek a Csíkszeredai Főkonzulátus adott otthont, és melyre továbbra is igény mutatkozik a vállalkozók körében. A közeljövőben szeretnék ezt a programot ismét visszavezetni és lefektetni ennek egy olyan biztos alapot, mely folytonosságot biztosít a rendezvénynek. Ebbe a programba bekapcsolódna az IT Plus Klaszter is, hisz az általa képviselt digitális fejlődés szerves része a gazdaságnak, így sok vállalkozó érdekelt lehet az aktuális témákban.

A látogatás eredményesnek bizonyult, hisz sikerült rövid időn belül számos olyan lehetőségre rámutatni, melyben Tóth László főkonzul úr közbenjárásával tovább fejleszthetjük az eddigi programjainkat és megvalósításainkat, így a Digitális Székelyföld pilotprogram fejlesztése, Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia és Tusványosi Szabadegyetemen való megjelenés támogatása, illetve szorosabb együttműködés megvalósítása Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával.

Külpiaci értékesítésben segít a Magyar Nemzeti Kereskedőház

Partnerünk, a Magyar Nemzeti Kereskedőház keresi azon külhoni partnereit, akik a jövőben alkalmasak és érdekeltek exportban, akár magyarországi, akár harmadik országokban.
A partnerminősítési folyamat célja, hogy a későbbiekben a MNKH segítséget nyújtson bejegyzett partnerei számára a külpiaci megjelenésben, értékesítésben.

A folyamat lépései:
1. A cég regisztrál az MNKH oldalán (http://www.kereskedohaz.hu/hu/cegregisztracio)
2. Kitöltésre kerül a regisztrációs csomag, melyben kollégáink segítséget nyújtanak.

Az érdeklődők legkésőbb március 16-ig jelezzék szándékukat Csóka Mária Imolánál, a klaszteriroda munkatársánál!