Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

magyarország

Jelenlegi hely

I. Erdélyi Gazdasági Fórum

A Kárpát-medencei magyar vállalkozók VI. találkozója, valamint a vajdasági és az erdélyi nagyvállalkozói mentorprogram folytatásaként, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Pro Economica Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben valósul meg az I. Erdélyi Gazdasági Fórum szakmai rendezvény, melynek célja a megvalósított programelemek folytatásához kapcsolódó párbeszéd lehetőségének megteremtése.

A rendezvény időpontja 2021.szeptember 18., 10.00–16.00 óra.
A rendezvény helyszíne a Kultúrpalota (540052 Marosvásárhely, Győzelem tér 1.)

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az itt elérhető űrlap kitöltésével lehet.
A rendezvény csatlakozik az Európai Unió jövőjéről szóló konferenciasorozathoz.

Már regisztrálhat a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára – idén Székelyudvarhelyen a digitális világ jelene és jövője!

Október 17–19-én hatodik alkalommal, ezúttal Székelyudvarhely ad otthont a 6. Digitális Székelyföld Konferenciának az IT Plus Klaszter szervezésében. Erdély legnagyobb digitális fóruma a régió aktív vállalkozóinak, oktatóinak, önkormányzatainak és szakembereinek találkozópontja, melynek célja a technológia új lehetőségeinek feltárása és ez által Székelyföld fejlesztése. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a globális digitális tér új trendjeit, valamint sikeresen működő innovatív modelleket és gyakorlati alkalmazásokat mutatnak be hazai és külföldi szakemberek a konferencián.

A konferencia bejárja Székelyföldet. Tavaly Sepsiszentgyörgyön a Startup Weeket támogatta, idén az székelyudvarhelyi fellendülő IT mozgalmat erősíti a rendezvényünk. Arra törekszünk, hogy felfedezzük, megismertessük és fejlesszük azokat az értékeket, amelyek leginkább jellemzik Székelyföldet, és ez által bekerüljünk a globális digitális tér vérkeringésébe. Jó utón halad a Digitális Székelyföld építése, korszerűsítése, de még sok munka van hátra. A továbbiakban is az a célunk, hogy egy hosszútávú, ifjúság közeli digitális jövőképet hozzunk létre és előadásaink, szakmai fórumaink által a bevonjuk a fiatalokat ebbe a folyamatba. – hangsúlyozta Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke.

Idén is olyan korszerű innovatív ötleteket, gyakorlati példákat mutatnak be a szakemberek, amelyek Székelyföldet társadalmilag és gazdaságilag is fejleszteni tudják. A 6. Digitális Székelyföld Konferencia kiemelt témái a d!security - a vállalkozók és vállalkozások kiberbiztonságáról, a d!SME's - a vállalkozások digitalizációjáról és digitális jövőjéről, a digipolgik&smartcity – folytatjuk a megkezdett beszélgetést a digipolgikkal okosodó városainkról, a research&development - székelyföldi kutatók mutatnak be fejlesztési projekteket az alkalmazott IT tükrében, gadgets - azaz a digitális eszközök és kütyük folyamatosan újuló világa, tech day - pénteken hazai és határon túli szakemberek tartanak interaktív előadást blockchainről, UX-ről, programozásról, hardver és szoftver kihívásokról, és nem utolsó sorban lesz d!education - ahol beszélünk informatika-oktatásról valamint az oktatás jövőképéről a digitális világban.

Az eseményen jelen lesz és előad Daradics Kinga, a MOL Group Hungary felsővezetője, Magyari Péter értékesítési igazgató az Oracle képviseletében, Bálint Zoltán orvosi diagnosztika projektvezető a BBTE részéről, Szabó W. Péter UX szakember és még sok más meghívott.

Kövesd folyamatosan bővülő programunkat és regisztrálj a Digitális Székelyföld Konferencia oldalán!

Early bird kedvezményünk szeptember 20-ig érvényes, klasztertagjaink azonban a rendezvény teljes ideje alatt részesülnek ebben a kedvezményben!

Az It Plus Klaszternél tett látogatást Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője

A sepsiszentgyörgyi IT Plus Klaszterirodánál tett látogatást Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, akit 2017 végén nevezték ki az apparátus élére. A marosvásárhelyi születésű diplomata kíséretében érkezett Lázár Zoltán külgazdasági attasé, Deák Gyöngyvér regionális MNKH vezető és Sulyok-Pál Andrea klasztermenedzser is. A látogatás lehetőséget kínált az IT Plus Klaszter bemutatkozására, illetve olyan kapcsolódási pontok feltárására, melyek hozzájárulhatnak a külgazdasági kapcsolatok élénkítéséhez. A diplomáciai küldöttséget Kozma István, a klaszter alelnöke és Csóka Mária-Imola irodavezető fogadta.

Kozma István röviden ismertette a klaszter történetét, a jelenleg 46 IT és telekommunikációs vállalkozás közös erővel próbál fejlődni a piacon és egyben fejleszteni is a piacot. A bemutatott Harghita és Kovászna megyei piacelemzésekből kitűnik: szükség van az összefogásra ahhoz, hogy a kisebb IT-s vállalkozások is labdába rúghassanak a piacvezető vállalkozások mellett, és eljuthassanak új, külföldi célpiacokra is.
A klaszter egyik legfontosabb pilotprogramja a Digitális Székelyföld program, melyben folyamatosan keresi a digitális fejlesztési lehetőségeket a gazdaságban, önkormányzatokban, oktatásban. A Digitális Székelyföld program egyik fő kibontakozási „helyszíne” a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia, mely minden évben megszervezésre kerül Székelyföld különböző városaiban. A kezdeti 60 résztvevővel induló konferencia ma már Erdély egyik legnagyobb szakmai fórumává nőtte ki magát, mely lehetőséget ad a különböző szektorok közti kommunikációra, közös gondolkodásra és cselekvésre.

Tóth László főkonzul úr érdeklődéssel és nyitottsággal követi az IT PLUS Klaszter tartalmas, fontos tevékenységét, melyekre a 2016-os szovátai konferencia kapcsán figyelt fel. Véleménye szerint az IT jelentheti a gazdaság egyik legfontosabb kitörési pontját. Kibontakozásra ad lehetőséget az, hogy a IT-ban könnyedén át lehet hidalni a fizikai távolságokat és az infrastruktúra hiányosságait, a székelyföldi kiterjedés, magyarlakta területek kezdeményezései pedig különösen fontosak Magyarország külgazdasága számára is. Következésképpen, a főkonzul úr felajánlotta közbenjárását a Digitális Székelyföld kezdeményezések célzott kormányzati szintre emelésében, illetve a Székelyföldön megvalósuló programok többszintű támogatásában is.

A beszélgetés további részében az oktatás fontosságát emeltük ki, hisz a klaszter, és azon belül a Digitális Székelyföld program egyik legfontosabb pillére az oktatás fejlesztése és az utánpótlásnevelés. A klaszter számos rendezvénnyel kapcsolódik az oktatáshoz, mint például versenyek és táborok támogatása, bemutatók szervezése egyetemeken, illetve szakmai gyakorlat programok szervezése a klaszter tagjainál. Főkonzul úr kiemelkedően fontosnak tartja oktatás-fejlesztési tevékenységünket, hisz ez alapozza meg a jövőt, innen jön az utánpótlás a piacra és a növekedésre. A Székelyföldi IT piac nehezen tudja felvenni a versenyt a nagyvárosok felszippantó erejével, hisz a multinacionális cégek trendi és nagyon jól fizetett szakmai gyakorlatokat kínál a végzősöknek. Éppen ezért az IT Plus Klaszter tagjai fokozott hangsúlyt fektetnek olyan programok megvalósítására, melyek itthon tartják vagy hazahozzák a fiatal IT szakembereket és azok tudását.

A huzamos fejlődéshez fontos a kezdeményező, innováló, vállalkozó szellemű fiatalok támogatása, ezért a klaszter 2016-ban indította útjára a Design Bank projektet, melynek célja egy startup és innovációs központ létrehozása Sepsiszentgyörgyön. Az épületet és beruházást Sepsiszentgyörgy Municípium biztosítja, a tartalom kidolgozásával pedig teljes mértékben az IT Plus Klaszter foglalkozik.

Kozma István elmondása szerint „oktatni” kell a piacot is, hisz nagyon sok székelyföldi vállalkozó az IT-ra költségként tekint, nem pedig olyan szükséges befektetésként, mely hozzájárul a folyamatok egyszerűsítéséhez és a vállalatgazdaság hatékonyságához. A klaszter törekvései közé tartozik a helyi vállalkozások népszerűsítése, illetve annak tudatosítása, hogy az IT beszállítók elérhetők helyben is.

Kozma István alelnök a főkonzul támogatását kéri abban, hogy a klaszter tovább növelhesse láthatóságát, és a Csíkszeredai Főkonzulátus vonzásköre révén eljusson olyan piacgazdasági és önkormányzati szereplőkhöz, akár itthon, akár határokon túl, akik hozzájárulhatnak a klaszter kezdeményezéseinek továbbviteléhez.

Lázár Zoltán külgazdasági attasé szerint szintén kapcsolódási pont lehet az agrárinformatika is, javasolta a klaszterkonferencián megkezdett gondolatok és lépések továbbvitelét a közeljövőben. Ugyanakkor, kiemelte a korábbi években sikeresen megszervezett üzleti reggeliket, melyeknek a Csíkszeredai Főkonzulátus adott otthont, és melyre továbbra is igény mutatkozik a vállalkozók körében. A közeljövőben szeretnék ezt a programot ismét visszavezetni és lefektetni ennek egy olyan biztos alapot, mely folytonosságot biztosít a rendezvénynek. Ebbe a programba bekapcsolódna az IT Plus Klaszter is, hisz az általa képviselt digitális fejlődés szerves része a gazdaságnak, így sok vállalkozó érdekelt lehet az aktuális témákban.

A látogatás eredményesnek bizonyult, hisz sikerült rövid időn belül számos olyan lehetőségre rámutatni, melyben Tóth László főkonzul úr közbenjárásával tovább fejleszthetjük az eddigi programjainkat és megvalósításainkat, így a Digitális Székelyföld pilotprogram fejlesztése, Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia és Tusványosi Szabadegyetemen való megjelenés támogatása, illetve szorosabb együttműködés megvalósítása Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával.

Külpiaci értékesítésben segít a Magyar Nemzeti Kereskedőház

Partnerünk, a Magyar Nemzeti Kereskedőház keresi azon külhoni partnereit, akik a jövőben alkalmasak és érdekeltek exportban, akár magyarországi, akár harmadik országokban.
A partnerminősítési folyamat célja, hogy a későbbiekben a MNKH segítséget nyújtson bejegyzett partnerei számára a külpiaci megjelenésben, értékesítésben.

A folyamat lépései:
1. A cég regisztrál az MNKH oldalán (http://www.kereskedohaz.hu/hu/cegregisztracio)
2. Kitöltésre kerül a regisztrációs csomag, melyben kollégáink segítséget nyújtanak.

Az érdeklődők legkésőbb március 16-ig jelezzék szándékukat Csóka Mária Imolánál, a klaszteriroda munkatársánál!