Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nemzetközi

Jelenlegi hely

I. Erdélyi Gazdasági Fórum

A Kárpát-medencei magyar vállalkozók VI. találkozója, valamint a vajdasági és az erdélyi nagyvállalkozói mentorprogram folytatásaként, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Pro Economica Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben valósul meg az I. Erdélyi Gazdasági Fórum szakmai rendezvény, melynek célja a megvalósított programelemek folytatásához kapcsolódó párbeszéd lehetőségének megteremtése.

A rendezvény időpontja 2021.szeptember 18., 10.00–16.00 óra.
A rendezvény helyszíne a Kultúrpalota (540052 Marosvásárhely, Győzelem tér 1.)

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az itt elérhető űrlap kitöltésével lehet.
A rendezvény csatlakozik az Európai Unió jövőjéről szóló konferenciasorozathoz.

Már regisztrálhat a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára – idén Székelyudvarhelyen a digitális világ jelene és jövője!

Október 17–19-én hatodik alkalommal, ezúttal Székelyudvarhely ad otthont a 6. Digitális Székelyföld Konferenciának az IT Plus Klaszter szervezésében. Erdély legnagyobb digitális fóruma a régió aktív vállalkozóinak, oktatóinak, önkormányzatainak és szakembereinek találkozópontja, melynek célja a technológia új lehetőségeinek feltárása és ez által Székelyföld fejlesztése. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a globális digitális tér új trendjeit, valamint sikeresen működő innovatív modelleket és gyakorlati alkalmazásokat mutatnak be hazai és külföldi szakemberek a konferencián.

A konferencia bejárja Székelyföldet. Tavaly Sepsiszentgyörgyön a Startup Weeket támogatta, idén az székelyudvarhelyi fellendülő IT mozgalmat erősíti a rendezvényünk. Arra törekszünk, hogy felfedezzük, megismertessük és fejlesszük azokat az értékeket, amelyek leginkább jellemzik Székelyföldet, és ez által bekerüljünk a globális digitális tér vérkeringésébe. Jó utón halad a Digitális Székelyföld építése, korszerűsítése, de még sok munka van hátra. A továbbiakban is az a célunk, hogy egy hosszútávú, ifjúság közeli digitális jövőképet hozzunk létre és előadásaink, szakmai fórumaink által a bevonjuk a fiatalokat ebbe a folyamatba. – hangsúlyozta Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke.

Idén is olyan korszerű innovatív ötleteket, gyakorlati példákat mutatnak be a szakemberek, amelyek Székelyföldet társadalmilag és gazdaságilag is fejleszteni tudják. A 6. Digitális Székelyföld Konferencia kiemelt témái a d!security - a vállalkozók és vállalkozások kiberbiztonságáról, a d!SME's - a vállalkozások digitalizációjáról és digitális jövőjéről, a digipolgik&smartcity – folytatjuk a megkezdett beszélgetést a digipolgikkal okosodó városainkról, a research&development - székelyföldi kutatók mutatnak be fejlesztési projekteket az alkalmazott IT tükrében, gadgets - azaz a digitális eszközök és kütyük folyamatosan újuló világa, tech day - pénteken hazai és határon túli szakemberek tartanak interaktív előadást blockchainről, UX-ről, programozásról, hardver és szoftver kihívásokról, és nem utolsó sorban lesz d!education - ahol beszélünk informatika-oktatásról valamint az oktatás jövőképéről a digitális világban.

Az eseményen jelen lesz és előad Daradics Kinga, a MOL Group Hungary felsővezetője, Magyari Péter értékesítési igazgató az Oracle képviseletében, Bálint Zoltán orvosi diagnosztika projektvezető a BBTE részéről, Szabó W. Péter UX szakember és még sok más meghívott.

Kövesd folyamatosan bővülő programunkat és regisztrálj a Digitális Székelyföld Konferencia oldalán!

Early bird kedvezményünk szeptember 20-ig érvényes, klasztertagjaink azonban a rendezvény teljes ideje alatt részesülnek ebben a kedvezményben!

Külpiaci értékesítésben segít a Magyar Nemzeti Kereskedőház

Partnerünk, a Magyar Nemzeti Kereskedőház keresi azon külhoni partnereit, akik a jövőben alkalmasak és érdekeltek exportban, akár magyarországi, akár harmadik országokban.
A partnerminősítési folyamat célja, hogy a későbbiekben a MNKH segítséget nyújtson bejegyzett partnerei számára a külpiaci megjelenésben, értékesítésben.

A folyamat lépései:
1. A cég regisztrál az MNKH oldalán (http://www.kereskedohaz.hu/hu/cegregisztracio)
2. Kitöltésre kerül a regisztrációs csomag, melyben kollégáink segítséget nyújtanak.

Az érdeklődők legkésőbb március 16-ig jelezzék szándékukat Csóka Mária Imolánál, a klaszteriroda munkatársánál!

Le kell győzni a bizonytalanságot! Sikertörténetek és jó példák az 5. Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencián

Erdély legjelentősebb informatikai fórumának adott otthont 2018 október 17-19 közt a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi. A mintegy 40 székelyföldi informatikai vállalkozást tömörítő IT Plus Klaszter által szervezett eseményre olyan közismert előadókat hívtunk meg, akik hozzájárulhatnak a térség társadalmi és gazdasági fellendítéséhez. A konferencia során ismertettük a Design Bank és a Digitális Székelyföld projekteket, amelyek célja kiaknázni a digitális technológia lehetőségét, ezt a tudást pedig Székelyföld fejlesztésére fordítani.

Első nap, szerdán az ötletgazdák, főépítész és designer bemutatták a Design Bank projektet, az épületátalakítási és belső rendezési terveket. A városközponti volt Nemzeti Bank épületének átalakítási terveit a klaszter az önkormányzatnak adományozza és a város finanszírozza a munkálatokat. A kezdeményezők arra számítanak, hogy egy két éven belül már a Design Bank épületében szervezhetik az informatikai konferenciát. Bihari Béla kifejtette: jelenleg a betonról azaz az épület átalakításáról beszélnek, viszont az elkészültéig ki kell találni azokat a programokat, amelyek révén élettel telik meg a Design Bank. Rácz Attila, az IT Plusz Klaszter alelnöke hozzátette: elképzelésük szerint a nyitott terekbe programok révén becsalják az üzleti élet, a design, az informatika iránt érdeklődő fiatalokat, a vállalkozó kedvűek bérelhetnek munkavégzéshez szükséges teret, bejegyezhetik oda cégüket majd amikor megerősödnek és kinövik azt a teret kiköltöznek saját székházukba és helyt adnak másoknak.

Információs dömpingre van szükség ahhoz, hogy gyermekek és idősek egyaránt fejlődhessenek a digitális világban – hangzott el a konferencia második napján, a hivatalos megnyitón. Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke, Henning László-János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Edler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyetértettek abban, ha sikerül legyőzni a bizonytalanságot, illetve felülemelkedni a régióra jellemző konzervatív gondolkodások, a Digitális Székelyföld projektet is sikerre vihetik. A plenáris előadásokat Somodi Zoltán, a bukaresti Matrix Business Consulting CEO-ja indította, aki Koreával példázódva nyugtázta, hogy a smart city bizonyítottan is intelligensebb életvitelhez vezet. Dr. Paller Gábor, a magyarországi Széchenyi István Egyetem tudományos főmunkatársa konkrét példák segítségével érzékeltette az intelligens városra történő átváltás fontosságát. A Green Fox Academy egy olyan budapesti iskola, amely „nem programozókból” képez junior programozókat – Fazekas Borbála CEO ennek sikertörténetét vázolta a továbbiakban.
Oktatás, humántőke és business témákban zajlottak a délutáni szekcióelőadások: #agrárIT, #szakmaigyakorlat #sikeresprojektek, #digitálisoktatás témákat boncolgattuk a meghívott előadókkal.

Innováció és digitalizáció – a gazdaság és a kormányzás jövője is ettől függ. Nem csupán üzleti változást eredményezhet, hanem közösségünk megmaradásának, fejlődésének és sikerének is az alapja. Ezt hangsúlyozták az 5. Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia harmadik, egyben utolsó napjának előadói pénteken, Sepsiszentgyörgyön. Előadást tartott Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezet alelnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Besenyei Sarolta európai bizottsági szakértő, a Romániai Smart City és Mobilitási Egyesület alelnöke. A nap folytatásában új trendekről és technológiákról, szoftverfejlesztésekről, valamint okos városok és digipolgikról beszélgettek a konferencia meghívott előadói.

A szervezők nevében Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke bejelentette, jövőre Székelyudvarhely ad majd otthont a 6. Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferenciának, október 18-19-én.

Bronz minősítést kapott az IT Plus Klaszter

Rangos nemzetközi elismerést kapott a székelyföldi IT Plus Klaszter. Az elsősorban számítástechnikai és információtechnológiai vállalkozásokat képviselő IT Plus Klaszter tevékenységét és menedzsmentjét az idén áprilisban vizsgálta az ESCA - European Secretariat for Cluster Analysis nemzetközileg elismert szervezet, amelynek eredményeként a klaszter elnyerte az Európai Klaszter Kiválósági Kezdeményezés bronz fokozatát.

Az Európai Bizottság által indított Európai Klaszter Kiválósági Kezdeményezés (ECEI) olyan módszertant és eszközöket foglal magába, amellyel javíthatóak és magas színvonalra emelhetőek a klasztermenedzseléshez szükséges erőforrások és módszerek. Ez az irány az erős klaszterré válás felé mutat, amelynek következtében az IT Plus Klaszter is részese lesz a régió gazdasági felemelkedésében, innovációs és új üzleti lehetőségek generálásában. Ennek a folyamatnak az eredményeként a klaszteren belül új munkahelyek létesülhetnek, új termékek és szolgáltatások jelenhetnek meg vagy akár K+F tevékenységek indulhatnak.

Romániában jelenleg három IT&C klaszter rendelkezik érvényes ECEI minősítéssel. Ez az elismerés kiváló lehetőséget biztosít az IT Plus Klaszter számára új, nemzetközi kapcsolatok építésében, nemzetközi konzorciumokban való részvételhez, valamint határokat átívelő közös klaszterszintű projektek indításában is.

Az IT Plus Klaszter két éven át jogosult az European Cluster Excellence Initiative (ECEI) Bronze Label minősítés viselésére, amely Európában és nemzetközileg is elismert.

CeBIT 2015

Nemzetközi szinten ismert és egyben Európa legnagyobb számítástechnikai kiállítását, a CeBIT-et 2015. március 16-20. között tartják Hannoverben, Németországban.

Az egy hétig tartó rendezvényen a következő főcsoportokba sorolták be magukat a kiállítók: üzleti biztonsági megoldások, telekommunikáció és hálózatok, CRM & BI, DatacenterDynamics, digitális üzleti megoldások, ECM, ERP és kereskedelm, globális IT szolgáltatások, kutatás és innováció.

A CeBIT ideje alatt kerül megrendezésre a Future Match 2015 üzletember találkozó az Enterprise Europe Network - Leibniz Universität Hannover szervezésében. Az esemény kiváló lehetőséget biztosít az IT&C területen tevékenykedő vállalkozásoknak új üzleti lehetőségek, üzleti vagy K+F partnerek felkutatására, hosszú távú kapcsolatok kiépítésére. A 2014-es Future Match-en 34 országból 380-an vettek részt 1350 tárgyalást lebonyolítva. Az IT PLUS Klaszter megalakulása óta első alkalommal vesz részt e színvonalasnak ígérkező rendezvényen.

Az érdeklődők a 6. kiállítócsarnok 31. standjánál ismerkedhetnek meg a klaszterbe tömörült vállalkozások szolgáltatásairól, termékeiről és egyben székelyföldi, erdélyi régió mint IT&C outsourcing központ előnyeit és lehetőségeit is felfedezhetik a terjeszkedni vágyó nagyvállalatok.

(Fotó: www.cebit.de)

CeBIT előtt Darmstadt – startolnak az idei európai IT&C szakmai konferenciák

A székelyföldi központú IT Plus Klaszter alapvető céljai között fogalmazódott meg tagjai, azaz a vállalkozások versenyképességének a növelése, kooperációk erősítése a klaszteren belül, kutatási és fejlesztési tevékenységek generálása, innovatív termékek fejlesztése és támogatása. Idén kiemelkedő szerepet kap a székelyföldi régió, mint potenciális IT centrum, valamint a klaszter tevékenységének az ismertetése, újabb tagok bevonzása és nem utolsó sorban hosszú távú partnerségek kialakítása más IT&C nagyvállalatokkal. Az utóbbi cél elérésben a klaszter képviselői részt vesznek két nagy jelentőségű nyugat-európai számítástechnikai és információtechnológiai kiállításon, ahol egyesített erővel nyújtanak ajánlatot magas színvonalú szolgáltatások és megoldások kivitelezésére.

Elsőként február 19-én, a németországi Darmstadt település központjában található modern Darmstadtium-ban kerül sor az IT&Media FUTUREcongress 2015 elnevezésű expóra. A közel 140 informatikai vállalkozás találkozóján az résztvevők megismerkedhetnek az IT&C piac legújabb innovatív megoldásaival, amelyeknek köszönhetően csökkenthetik az IT költségeket, javíthatják és hatékonyabbá tehetik az ügyvezetést és a mindennapi munkafolyamatokat az alkalmazottak, középvezetők és felsővezetők számára. A rendezvényen érintett főbb témák: felhő (cloud) alapú megoldások hatékonysága, SEO technológiák és online marketingstratégiák, IT biztonsági technológiák és megoldások, ügyfélszolgálati (CRM) alkalmazások használatának előnyei a vállalkozásoknál, megfelelő és hatékony IT csapatok megszervezése, stb.

Az IT Plus standjánál jelen lesz a klaszter egyik munkatársa, továbbá a Computer Trade, a Gnome Design, a Nextra Service, valamint a Nextra Software vállalkozások egy-egy képviselője.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 8:30-18:00 óra között az IT PLUS Klaszter 0S1 számú standjánál, a színpad közelében.

Az IT&Media hivatalos honlapja: www.itandmedia.de

Nemzetközi szinten ismert és egyben Európa legnagyobb számítástechnikai kiállítását, a CeBIT-et 2015. március 16-20. között tartják Hannoverben, Németországban. Az egy hétig tartó rendezvényen az következő főcsoportokba sorolták be magukat a kiállítók: üzleti biztonsági megoldások, telekommunikáció és hálózatok, CRM & BI, DatacenterDynamics, digitális üzleti megoldások, ECM, ERP és kereskedelm, globális IT szolgáltatások, kutatás és innováció. A CeBIT ideje alatt kerül megrendezésre a Future Match 2015 üzletember találkozó az Enterprise Europe Network - Leibniz Universität Hannover szervezésében. Az esemény kiváló lehetőséget biztosít az IT&C területen tevékenykedő vállalkozásoknak új üzleti lehetőségek, üzleti vagy K+F partnerek felkutatására, hosszú távú kapcsolatok kiépítésére. A 2014-es Future Match-en 34 országból 380-an vettek részt 1350 tárgyalást lebonyolítva. Az IT PLUS Klaszter megalakulása óta első alkalommal vesz részt e színvonalasnak ígérkező rendezvényen. Az érdeklődők a 6. kiállítócsarnok 31. standjánál ismerkedhetnek meg a klaszterbe tömörült vállalkozások szolgáltatásairól, termékeiről és egyben székelyföldi, erdélyi régió mint IT&C outsourcing központ előnyeit és lehetőségeit is felfedezhetik a terjeszkedni vágyó nagyvállalatok.

A CeBIT hivatalos webhelye, friss hírekkel, hasznos tudnivalókkal: www.cebit.de

Future Match 2015 üzletember találkozó weblapja, ahol megtekinthető a regisztrált résztvevők teljes listája időpontkérési lehetőséggel: www.b2match.eu/futurematch2015

(szerző: Palkó István-Zsolt/IT Plus Klaszter)

Székelyföldi IT&C innovációs stratégiákat mutattak be Pécsen

Immár negyedik alkalommal szervezték meg a Connect-IT elnevezésű IT&C szakmai konferenciát Pécsen, a PTE Tudásközpontban 2014. december 5-én. Az egész napos rendezvény központi témája az IT&C ipar és felsőoktatás valódi együttműködési lehetőségeinek a kiaknázásáról szólt. Ennek a helyzetnek a javítása érdekében szükség van a szereplők közti összefogásra, a hazai és nemzetközi környezetben jól működő példák megismerésére és alkalmazására. Az előadások is e téma köré csoportosultak, szó volt az IT szektort érintő erőforráshiányról, miszerint a vállalkozások nem kapnak kellő szakképzett munkaerőt a hirtelen növekedő outsourcing projektek optimális keretek közötti kivitelezésére. Ezt a tényt nem szabad negatívan megközelíteni, hiszen Kelet-Európa kiemelt helyet foglal el az IT outsourcing célpontok között, ennek értelmében az oktatási rendszer átszervezésével, még több informatikában dolgozó szakembert lehetne kiképezni, így csökkenhető lenne a munkanélküliség és az elvándorlás.

Továbbá a konferencia keretében több magyarországi cég és egyetem mutattat be oktatási programját, viszont lehetőséget kapott a bemutatkozásra a 2013-ban alakult székelyföldi IT&C cégeket magába foglaló IT Plus Cluster is. Bihari Béla, mint a Gnome Design Kft. ügyvezetője és egyben a klaszter alapító tagja ismertette Székelyföldet, az IT Plus Cluster tevékenységét, eddigi eredményeit, jövőbeli stratégiáit és célkitűzéseit. A konferenciát követően sikerült szoros kapcsolat kialakítani a pécsi Innoskart IKT Klaszterrel, Brachmann Ferenccel, az Információmenedzsment Innovációs Klaszter ügyvezető elnökével, akinek köszönhetően lehetőség nyílt a székelyföldi és anyaországi IT&C cégek közötti találkozásra és jövőbeli hosszú távú partnerségek kialakítására. Dr. Mihálydeák Tamás, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja nyitottságát fejezte ki az IT Plus Cluster-rel közösen szervezendő jövőbeli kutatási programok lebonyolítására.

A Connect-IT 2014 teljes programja itt olvasható.
(szerző: GND PR)

A székelyföldi IT Plus Klaszter képviselői Stuttgartban

A németországi Stuttgart Messe kiállító- és vásárközpont adott helyet 2014. október 8-10. között megszervezett "Where IT works" elnevezésű konferenciával egybekötött expónak. A "Where IT works" kiállításon többnyire helyi német IT cégek és klaszterek mutatták be CRM (Customer Relationship Management), ERP (Enterprise Resource Planning) és DMS (Document Management System) rendszereiket és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásaikat. Többek közt jelen volt az SAP, Microsoft, Elo, IBM, Konika-Minolta, Lufthansa, Bitkom, SugarCRM, UpdateCRM, Abas, ProAlpha és további e piacszegmenst meghatározók.

A Stuttgart Messe 2007-ben épült létesítmény, délre fekszik Stuttgart várostól, Baden-Württemberg tartományban és egyben Németország kilencedik legnagyobb vásárközpontja, amely szakmai konferenciáknak, vásároknak, koncerteknek és más szabadidős tevékenységeknek biztosít teret. Baden-Württemberg Németország kertjének nevezett harmadik legnagyobb tartomány, úgy területi, mint lakossági, illetve gazdasági szempontból is. Nem nyújtanánk a szót, javasoljuk, hogy tekintse meg a tartomány bemutatkozó kisfilmjét.

Egy ilyen kontextus kitűnő lehetőségeket kínált főleg Nyugat- és Kelet Európai IT cégek találkozására, szakmai eszmecserékre, partnerségek kialakítására. Ennek reményében a rendezvényen részt vett a 2013-ban alakult székelyföldi informatikai vállalkozásokat magába tömörítő IT Plus Klaszter küldöttsége is, amely az Enetix Software, Gnome Design, Magic Solutions, Nemex Software vállalkozások vezetőiből és Szabó Károly, IT Plus Klaszter ügyvezetőjéből állt. A klaszter megalakulása óta ez volt az első külfödi, színvonalas expón való részvétel, és amelynek céljai között szerepelt a köztudatba való bevezetés valamint a tagok, illetve ezek szolgáltatásainak az ismertetése, új partnerek felkutatása, nyugati IT cégek nearshore outsourcing tevékenységének bevonzása. A háromnapos időtartam több mint alatt harminc sikeres kapcsolatfelvétel történt, ebből öt kiemelkedő jelentőséggel bír, amelynek következtében hosszú távú sikeres együttműködési megállapodás születhet a Microsoft szoftveróriással, Baden-Württemberg tartományban működő BWCON klaszterrel, illetve Konstantin Schneider projektmenedzser által képviselt International Cluster programba tartozó IT vállalkozásokkal.

Második nap az IT Plus Klaszter tagjai egy kimondottan hasznos és zárt ajtók mögött zajló "SEE IT" konferenciára kaptak meghívást, amelynek tematikája az Európai Unión kívüli, más Délkelet-Európai országokban működő IT vállalkozások németországi piacra való bejutásáról szólt. Egyfajta praktikus know-how tapasztalatcsere, tudásátadás, felkészítés történt arra, hogy ezen vállalkozások megfelelően tudják kínálni nearshore szolgáltatásaikat az igényes, a precíz munkát szerető, konzervatív szemléletmódú német cégeknek.

Összességében egy kiváló lehetőség volt az IT Plus Klaszternek, hogy részt vehetett "Where IT works" expón, ezzel egy kaput kinyitva a székelyföldi IT vállalkozásoknak a felzárkózásra, a nyugati irányvonalak követésére, új lehetőségek felismerésére, partnerségek kialakítására és a külföldi tőke bevonzására.
Az expó hivatalos honlapja: http://www.messe-stuttgart.de/en/where-it-works/.

Innotrends Hungary 2014

Budapesten az Akvárium Klubban nemzetközi szakmai konferencia- és szakkiálításon vesz részt az IT Plus Cluster: Innotrends Hungary 2014. A kiállítás kiváló alkalmat nyújt a hazai startupok számára, hogy a szakmai és a kutatás, fejlesztés és innováció iránt érdeklődő közönség előtt is bemutassák termékeiket, szolgáltatásaikat. A rendezvényen a kiállítóknak módjuk lesz szakmai kapcsolatok építésére, hitelpiaci és kockázati tőkebefektetőkkel való személyes találkozásokra, illetve a kapcsolódó konferencia jóvoltából első kézből értesülhetnek a hazai és uniós innovációs trendek irányáról.

Oldalak