Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lezajlott a II. Székelyföldi Számítógépes Alkalmazásfejlesztő Verseny

Jelenlegi hely

A tavalyi siker után idén, június 6-án került megszervezésre a Márton Áron Gimnázium és az IT Plus Klaszter kezdeményezésének köszönhetően, a II. Székelyföldi Számítógépes Alkalmazásfejlesztő Verseny a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban.

A verseny célja az innovatív gondolkodású, tehetséges középiskolások és egyetemisták felfedezése, a szakma és a közvélemény figyelmének felkeltése az alkalmazásfejlesztésben rejlő, hosszú távú lehetőségekre mind az üzleti, mind a közszférában. Az esemény egy szintén fontos célja, hogy a résztvevő diákok, egyetemisták és a térségben működő szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások megismerjék egymást és megtalálják a módját új innovatív IT&C projektekben való együttműködésre.

A versenyen 6 város legjobb középiskolájából 11 diák vett részt. 10 előre elkészített projekt került bemutatásra. Az öttagú zsűri négy tagja az IT Plus Klaszter tagságában levő négy szoftverfejlesztő cég képviselője volt: Bege Zoltán (Nextra Software), Kozma István Csaba (Enetix Software), Nagy Szilveszter (Perfect PC Soft&Service) és Szabó Barna (Magic Solutions). A zsűri ötödik tagja dr. Pál László a csíkszeredai Sapientia EMTE egyetemről érkezett.

Első helyezést ért el a CRIALEX csapat, amelynek 3 tagja a maroshévízi O. C. Tăslăuan Elméleti Líceumból érkeztek. Ők, Coşarcă Alexandru Mihai, Cochior Cristian Alexandru és Stoian Urzică Cristian egy 240 GB-os SSD-vel lettek díjazva a verseny végén. II. helyezést ért el a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum két diákja által alkotott csapat, akiknek díjként egy Samsung Galaxy tábla pc jutott. A III. helyen a verseny meglepetése, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium IX. osztályos diákja, Lázár Zsolt végzett. Ő is egy tábla pc-t kapott díjként. A IV. helyen végző diákot is díjazta a zsűri egy 20.5 colos Led képernyővel. Az ő neve Kerekes Hunor és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnáziumból érkezett.

A versenyen továbbá részt vettek a következő diákok is: Antal Árpád, Amza Ștefan és Sólyom Gellért a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumból, Borsos Bálint és Kiss Alpár a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumból és végül, de nem utolsó sorban Portik Hunor a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumból. Ők mindannyian dicséretben részesültek a projektek elkészítésére fordított rengeteg idő- és energiáért. Ugyanakkor a versenyen résztvevő összes diákot, hála a támogatóknak, egy-egy 16 GB-os pendrive-al lehetett díjazni.

A szervezők, Demeter István-Hunor (informatika tanár, MÁG) és Szabó Károly (a Csíki Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója) köszönik a versenyzők és kísérő tanáraik részvételét, ugyanakkor hálásak a támogatóknak, akinek köszönhetően díjazni lehetett a versenyzőket.

Támogatóink: Csíki Vállalkozók Egyesülete, Enetix Software Kft., Erkom Kft, Magic Solutions Kft., Nextra Software Kft. és Perfect PC Soft&Service Kft.

Szeretettel várjuk a versenyzőket a jövő évben is, amikor a verseny harmadik alkalommal kerül megszervezésre.

(Demeter István-Hunor, informatika tanár)

További hírek