Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

November 28.29.-én zajlott Tusnádfürdőn a II. Székelyföldi IT&C és Innovációs szakmai konferencia

Jelenlegi hely

A két napos konferencia az IT Plus Cluster idei legfontosabb rendezvénye volt, melynek céljai a következők voltak: a régióban és azon kívül működő IT &C kapcsolati hálójának erősítése, az innovatív modellek és trendek bemutatása, az IT oktatás helyzetértékelése a régióban. A konferencia társzervezője egyfelől az a szakmai konzorcium volt, mely az Elektromos Mérnöki Kutatási és Fejlesztési Országos Intézet (INCDIE ICPE-CA) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház-nál működő Enterprise Europe Networkból állt össze, másfelől a a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Csíki Vállalkozók Egyesülete.

A konferencia számokban a következőképpen fest: összesen 134 résztvevőt regisztráltunk, melyből 117 romániai, 17 magyarországi lakhelyű, továbbá 57 cégtulajdonos, 13 IT szakember, 6 szakmai egyesület, klaszter, 7 oktatási képviselő. Az EEN nevével fémjelzett szakmai konzorcium által szervezett B2B találkozón (üzletembereknek szervezett megbeszélések) 118 tárgyalásra került sor, melyből 59 román-magyar, 59 román-román jellegű tárgyalás volt.

A konferencia a követekző témákban zajlott:

  • Nagyvállalati IT, többnyire magyarországi nagyvállatok beszéltek az információtechnológia
    esélyeiről és lehetőségeiről.
  • Az innováció szerepe a társadalomban, amelyen romániai és magyarországi tanácsadók, cégvezetők és hivatalvezetők (pl. Magyar Nemzeti Innovációs Hivatal) osztották meg gondolataikat.

A konferencia első napjánka a délutáni programja két szekcióülés volt, a következő dimenziók érintésével:

  • A székelyföldi IT-sok kitörési pontjairól beszéltek a régióban és a régión kívül működő cégek vezetői.
  • Az IT oktatás szinergikus hatásairól szólt vállalatvezetők és oktatási, felsőoktatási szakemberek közötti értekezés.

A nap szakmai része az üzleti hálózatokról szóló beszélgetéssel, bemutatókkal zárult, melyre a pontot a vacsora és borkóstoló, majd rövid humoreszk tette fel.

A második nap szintén egy plenáris üléssel indult, ahol a fő téma a jövő technológiái voltak. Egyetemi, vállalati és más innovációs szakemberek mutattak be színvonalas előadásokat a kreativitásról, a valóság határairól és a digitális oktatásról. A nap következő programja egy olyan szekcióülés volt, mely a székelyföldi fejlesztési alternatívákról szólt, ahol vállalkozók és ötletgazdák mutatták be érdekesebbnél-érdekesebb terveiket, fejlesztés alatt levő vagy akár már termékformában levő projektjeiket.

A konferencia utolsó pontja az egy héttel korábban zajlott Hackaton-in-a-Box csíkszeredai vetélkedőjének – melyet szintén az IT Plus Cluster szervezett – díjkiosztója volt. Fiatal, estenként középiskolás gyermekek – fiatalok vehették át az elnyert díjakat, és üzleti szakmberek méltatták a technológiai ötleteket, melyekből egyszer termékek lehetnek.

A konferenciát sikeresnek tartják a szervezők – úgy az IT Plus Cluster csapata, mint az European Enterprise Network körüli konzorcium. Rengeteg értékes előadás, sok új gondolat, ismerkedés született, de több konkrét üzleti megállapodás, avagy együttműködési lehetőség is. Tusnádfürdő és a csendben hulló hó nagyszerű, inspiráló környezetet biztosított mindehhez.

Galéria

További hírek