Az It Plus Klaszternél tett látogatást Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője

A sepsiszentgyörgyi IT Plus Klaszterirodánál tett látogatást Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, akit 2017 végén nevezték ki az apparátus élére. A marosvásárhelyi születésű diplomata kíséretében érkezett Lázár Zoltán külgazdasági attasé, Deák Gyöngyvér regionális MNKH vezető és Sulyok-Pál Andrea klasztermenedzser is. A látogatás lehetőséget kínált az IT Plus Klaszter bemutatkozására, illetve olyan kapcsolódási pontok feltárására, melyek hozzájárulhatnak a külgazdasági kapcsolatok élénkítéséhez. A diplomáciai küldöttséget Kozma István, a klaszter alelnöke és Csóka Mária-Imola irodavezető fogadta.

Kozma István röviden ismertette a klaszter történetét, a jelenleg 46 IT és telekommunikációs vállalkozás közös erővel próbál fejlődni a piacon és egyben fejleszteni is a piacot. A bemutatott Harghita és Kovászna megyei piacelemzésekből kitűnik: szükség van az összefogásra ahhoz, hogy a kisebb IT-s vállalkozások is labdába rúghassanak a piacvezető vállalkozások mellett, és eljuthassanak új, külföldi célpiacokra is.
A klaszter egyik legfontosabb pilotprogramja a Digitális Székelyföld program, melyben folyamatosan keresi a digitális fejlesztési lehetőségeket a gazdaságban, önkormányzatokban, oktatásban. A Digitális Székelyföld program egyik fő kibontakozási „helyszíne” a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia, mely minden évben megszervezésre kerül Székelyföld különböző városaiban. A kezdeti 60 résztvevővel induló konferencia ma már Erdély egyik legnagyobb szakmai fórumává nőtte ki magát, mely lehetőséget ad a különböző szektorok közti kommunikációra, közös gondolkodásra és cselekvésre.

Tóth László főkonzul úr érdeklődéssel és nyitottsággal követi az IT PLUS Klaszter tartalmas, fontos tevékenységét, melyekre a 2016-os szovátai konferencia kapcsán figyelt fel. Véleménye szerint az IT jelentheti a gazdaság egyik legfontosabb kitörési pontját. Kibontakozásra ad lehetőséget az, hogy a IT-ban könnyedén át lehet hidalni a fizikai távolságokat és az infrastruktúra hiányosságait, a székelyföldi kiterjedés, magyarlakta területek kezdeményezései pedig különösen fontosak Magyarország külgazdasága számára is. Következésképpen, a főkonzul úr felajánlotta közbenjárását a Digitális Székelyföld kezdeményezések célzott kormányzati szintre emelésében, illetve a Székelyföldön megvalósuló programok többszintű támogatásában is.

A beszélgetés további részében az oktatás fontosságát emeltük ki, hisz a klaszter, és azon belül a Digitális Székelyföld program egyik legfontosabb pillére az oktatás fejlesztése és az utánpótlásnevelés. A klaszter számos rendezvénnyel kapcsolódik az oktatáshoz, mint például versenyek és táborok támogatása, bemutatók szervezése egyetemeken, illetve szakmai gyakorlat programok szervezése a klaszter tagjainál. Főkonzul úr kiemelkedően fontosnak tartja oktatás-fejlesztési tevékenységünket, hisz ez alapozza meg a jövőt, innen jön az utánpótlás a piacra és a növekedésre. A Székelyföldi IT piac nehezen tudja felvenni a versenyt a nagyvárosok felszippantó erejével, hisz a multinacionális cégek trendi és nagyon jól fizetett szakmai gyakorlatokat kínál a végzősöknek. Éppen ezért az IT Plus Klaszter tagjai fokozott hangsúlyt fektetnek olyan programok megvalósítására, melyek itthon tartják vagy hazahozzák a fiatal IT szakembereket és azok tudását.

A huzamos fejlődéshez fontos a kezdeményező, innováló, vállalkozó szellemű fiatalok támogatása, ezért a klaszter 2016-ban indította útjára a Design Bank projektet, melynek célja egy startup és innovációs központ létrehozása Sepsiszentgyörgyön. Az épületet és beruházást Sepsiszentgyörgy Municípium biztosítja, a tartalom kidolgozásával pedig teljes mértékben az IT Plus Klaszter foglalkozik.

Kozma István elmondása szerint „oktatni” kell a piacot is, hisz nagyon sok székelyföldi vállalkozó az IT-ra költségként tekint, nem pedig olyan szükséges befektetésként, mely hozzájárul a folyamatok egyszerűsítéséhez és a vállalatgazdaság hatékonyságához. A klaszter törekvései közé tartozik a helyi vállalkozások népszerűsítése, illetve annak tudatosítása, hogy az IT beszállítók elérhetők helyben is.

Kozma István alelnök a főkonzul támogatását kéri abban, hogy a klaszter tovább növelhesse láthatóságát, és a Csíkszeredai Főkonzulátus vonzásköre révén eljusson olyan piacgazdasági és önkormányzati szereplőkhöz, akár itthon, akár határokon túl, akik hozzájárulhatnak a klaszter kezdeményezéseinek továbbviteléhez.

Lázár Zoltán külgazdasági attasé szerint szintén kapcsolódási pont lehet az agrárinformatika is, javasolta a klaszterkonferencián megkezdett gondolatok és lépések továbbvitelét a közeljövőben. Ugyanakkor, kiemelte a korábbi években sikeresen megszervezett üzleti reggeliket, melyeknek a Csíkszeredai Főkonzulátus adott otthont, és melyre továbbra is igény mutatkozik a vállalkozók körében. A közeljövőben szeretnék ezt a programot ismét visszavezetni és lefektetni ennek egy olyan biztos alapot, mely folytonosságot biztosít a rendezvénynek. Ebbe a programba bekapcsolódna az IT Plus Klaszter is, hisz az általa képviselt digitális fejlődés szerves része a gazdaságnak, így sok vállalkozó érdekelt lehet az aktuális témákban.

A látogatás eredményesnek bizonyult, hisz sikerült rövid időn belül számos olyan lehetőségre rámutatni, melyben Tóth László főkonzul úr közbenjárásával tovább fejleszthetjük az eddigi programjainkat és megvalósításainkat, így a Digitális Székelyföld pilotprogram fejlesztése, Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia és Tusványosi Szabadegyetemen való megjelenés támogatása, illetve szorosabb együttműködés megvalósítása Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával.

Scroll to Top
Scroll to Top